Цирк в съда с румънската прокурорка Кьовеши (обзор)

Защо като председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов кани чуждестранен прокурор, а не съдия, който да изнася поучителни лекции на него и колегите му? На този въпрос на “Труд” Панов отговори така:. “Много просто. Поканата за среща бе отправена отдавна към колегите от ВКС в Румъния. Поради огромната им ангажираност се отзоваха прокурорите. Не се притеснявайте, ще има и други такива срещи”, обясни той.

Същински цирк в Съдебната палата предизвика гостуването на главния прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция Лаура Кьовеши. Тя изнесе лекция на конференция на тема “Румънският опит: Антикорупционни институции и мерки” в зала “Тържествена” в Съдебната палата.

Скандалите около събитието започнаха още преди началото на форума, когато в залата не бе допуснат евродепутатът Николай Бареков. Служители на “Съдебна охрана” препречиха пътя му и обясниха, че са инструктирани от ВКС да не допускат в залата хора, които не присъстват в предварително заявените списъци с гости. Бареков се опита да проникне в залата и през двата й входа, но срещна съпротива.

“Искам да задам няколко прости въпроса на Панов. Основно - защо българският съд работи за интересите на олигарсите? Защо не ме пускат? Това е невероятен цирк”, гневеше се Бареков. Журналистката Беновска застана на негова страна и настояваше да го пуснат на конференцията. Почти до края на лекциите Бареков остана отвън и от време на време чукаше на затворената врата.

На форума официално бяха поканени президентът, премиерът, главният прокурор, членовете на Висшия съдебен съвет и представители на прокуратурата. По-голямата част от тях не се появиха. Нито един от българските прокурори не прояви интерес към лекцията на своята румънска колежка. Кьовеши бе подложена на кръстосан огън от въпроси относно методите на работа на антикорупционната дирекция в Румъния. На въпрос дали дейността им не включва рекет и злоупотреби с власт за лични и политически отмъщения, както неотдавна заяви британският политически анализатор Дейвид Кларк, тя отвърна: “Изключено е прокурор от дирекцията да злоупотребява. Всеки от нас е под прекия контрол на съдия. Ние само събираме доказателствата, всички други решения се взимат от съда.”

03-01-2В края на конференцията четирима младежи с маски на бившия правосъден министър Христо Иванов, на олигарха Иво Прокопиев, на банкера беглец Цветан Василев и на бившия премиер Иван Костов и тениски с надписи “Задкулисие” и “Криминална приватизация” мълчаливо изпратиха гостите и участници в събитието.

По същото време ВСС изслушва уволнени от Панов

Докато шефът на ВКС Лозан Панов домакинстваше на румънската прокурорка, колегите му от Висшият съдебен съвет (ВСС) изслушаха 7 уволнени от него служители. “Спомням си с какви аплаузи бяха изслушвани съдиите от СРС, тогава бе голямо достижение на демокрацията. А сега тези хора буквално са изхвърлени на улицата”, отбеляза членът на ВСС Ясен Тодоров. “Става дума за освобождаването ни, за което смятаме, че има нарушение, и ще водим дела”, заяви уволнената Теодора Златанова.

 

С писмо Бареков иска отстраняване на шефа на ВКС 

Евродепутатът Николай Бареков изпрати отворено писмо, в което се оплаква от насилие от охраната в Съдебната палата. “Ще се обърна към Висшия съдебен съвет с искане за преждевременно отстраняване на г-н Лозан Панов от длъжността председател на ВКС заради въвличане на съда в политически междуособици, за употреба на служебно положение за политически цели, за покровителство на олигархично влияние върху цялата съдебна система”, пише Бареков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право