Цоков: Заплатата за най-ниската академичната длъжност "асистент" ще стане 2100 лв.

Увеличението на заплатите на академичния състав във висшите училища е предвидено в бюджета за 2024 г., тези 39 милиона лева. С това увеличение заплатата на най-ниската академична длъжност "асистент" ще стане 2100 лева, а досега беше 1800 лева. Съответно пропорционално на това ще се увеличат и възнагражденията на останалия академичен състав, каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков на брифинг в Министерския съвет след среща със Съвета на ректорите.

Това, което бе взето като решение, е свързано и с увеличаване на заплащането на административния персонал във висшите училища със средно 12 процента, което е нещо ново, обясни министър Цоков.

"Това беше решено сега на срещата, благодарение на премиера и вицепремиера, както и с колегите от Съвета на ректорите, и с неговия председател. Благодаря за конструктивния диалог и за това, което успяхме да решим съвместно", заяви образователният министър.

В петък ще има извънреден Съвет на ректорите.

"С 12% ще бъдат увеличени заплатите на административния персонал във висшите училища в страната", съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев на брифинг в Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование