РИОСВ-Бургас за скандала „Смокиня“: Собствениците на самонастанилите се каравани трябва да ги преместят сами

Референдум за нова визия на улица в Бургас

Приведоха мъж от затвора за повдигане на обвинения за три измами на пенсионери Възрастните хора ловко били преметнати, докато му услужвали с разваляне на пари

В Бургас търсят приемни родители

Пътен нарушител опитал да подкупи катаджии Водачът нямал застраховка и колата била с прекратена регистрация

48-годишен набил майка си и подпалил покъщнината й на двора Осъжданият извършител бил намерен и арестуван

Добротворци с поредна кампания в помощ на бездомни и самотни възрастни хора Акцията „Имам нужда от теб” започва във Велико Търново и Горна Оряховица

Прокуратурата поиска постоянен арест за петима от задържаните при спецакция срещу тероризма

Премиерът: Трябва да сме готови за всякакъв сценарии за Брекзит

Борисов към кметовете: Ако не вземете мерки да си почистите къщичките по места – то ще избива, дали в „Судужук“ или нещо друго

Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да стоим само на резултатите, които сме постигнали (НА ЖИВО)

Цветан Цветанов: ГЕРБ е най-добрата платформа за решаване на проблемите в регионите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Семеен хорър отива в Сънданс Шана Кърслей с главна роля

Фандъкова: Предизборната кампания на ГЕРБ ще се противопостави на популизма (ВИДЕО и СНИМКИ)

Водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер: По-силни граници и икономика, благодарение на ГЕРБ и на Бойко Борисов

Цонко Цонев – Мега Кметъла

Преди него в Каварна имаше само панелни блокове и червени чушки покрай пътя, обширни поля и почти никакви туристи. След него за това невзрачно населено място се говореше като за рок столицата на България, като градче за пример. Цонко Цонев, познат като Кметъла, преобрази Каварна за трите си мандата, но след това изненадващо се отказа от кметската надпревара. Тръгна си той, а с него и рокът си тръгна от града. Обиден, накърнен, неразбран.

Кметъла е мъртъв! Да живее Мега Кметъла! С две изречения – това е положението днес. Цонко Цонев премести рок музиката от Каварна във Варна и се закани да превърне морската ни столица в сърцето на тежката музика на Балканите. Фестивалът “Варна мега рок” ще реже въздуха край морето между 17 и 19 август с познатите Глен Хюз, “Апокалиптика”, “Найтуиш”, Камелот, както и много български банди.

Това прераждане на фестивала, макар и в по-голям град, не успокои кръвното на Цонко. Той продължава да тъгува за родната си Каварна и яде под път и над път днешната кметица – Нина Ставрева. Това само показва, че раната от политическата му катастрофа на последните местни избори не е зараснала. В крайна сметка Кметъла може да вини само себе си за това.

Цонев започва живота си тихо и кротко в Каварна. Завършва право в СУ “Климент Охридски” и пак се връща в тихия град. Работи като юрист в общината, адвокат в колегията в Добрич, а след това става и общински съветник от СДС. На 36 години печели изборите за кмет на Каварна и остава на този пост три мандата. Сам се отказва да се кандидатира за четвърти път. “Време е да погледна семейството, здравето си”, казва той. Споменава в интервюта, че иска да се върне към предишната си професия, че ще се отдаде на рок фестивала. Цонев намеква пред медиите, че кметският пост трябва да бъде поет от жена и… то така и става, само че на неговия стол сяда не тази, която той очакваше, а Нина Ставрева.

Въпреки скандалите около Кметъла, той остава в историята на града с нещата, които създават. Освен столица на рока при неговото управление Каварна се превръща в пример за социална интеграция на ромите. Кражбите секват, хлапетата до едно влизат в училище, чистотата завладява махалата, а безработицата пада под 9%.

Когато през 2003-а сяда в градоначалническия стол, в Каварна функционира един единствен хотел с никакъв туристически интерес. В края на първия му мандат, цените в района полудяват. Например един квадратен метър край с. Топола преди неговото управление струва един лев, а през 2006-а – между 100 и 150 евро. В пъти скачат цените и в други перспективни райони.

В края на третия си мандат в района на града вече има леглова база с над 6000 места, голф игрища на световно ниво и инвестиции над 4 млрд. лева. Част от тези инвестиции стават и неговата ахилесова пета. Ветрогенераторите, които махат перки из цялото плато стават причина ЕС да осъди България по “Натура 2000”.

България обаче няма да запомни Цонко Цонев с инвестициите, нито дори със скандалите около него, а с рок музиката. Първи на пустия бряг пристига вокалът на “Юрая хийп” – Джон Лоутън. През лятото на 2004-а той изпява превърналата се в културно явление за България “Юлска утрин”. Това е парчето, което създава единствения по рода си празник “Джулая”.

Групи, които поколения наред са мечтаели да видят пристигат в Каварна – “Назарет”, Рони Джеймс Дио, “Дийп Пърпъл”, “Скорпионс”. Следва идването на легендарната руска група “Любэ” за първи път в България, после – Били Айдъл, Мотли Крю, Глен Хюз.

Първо гостуванията са единични, но след това “Каварна рок фест” става едно от най-значимите културни събития в страната. Служебният автомобил, кабинетът на Кметала са превърнати в рок музей пълен с реликви, оставени за спомен от музикалните идоли на ред поколения. С образите на звездите са изрувани фасадите на блоковете в Каварна.

Сред скъпите спомени на Кметъла е първият концерт на Дио, след който в ресторанта, наобиколен от гардове и още повече фенове, казал на охраната: “Отдръпнете се. Ще подписвам снимки и ще се снимам, защото това са феновете, заради които аз съм Дио.”

“Това ми беше първият урок по поведение на един голям човек, който никога няма да забравя, казва Цонко Цонев”, разказва бившият вече кмет на малката Каварна.

 

Замесен в лют скандал

Седмици преди да започне “Варна мега рок”, Цонев се замеси в поредния скандал. Той обвини кметицата на Каварна – Нина Ставрева, че е бил нападнат вербално от нея и нейни близки. Кметъла дори се притеснил за здравето си, защото според думите му било въпрос на шанс да не бъде ударен.

Ставрева отвърна, че подобни клевети са й обидни. След това се възмути и в личната си страница във фейсбук, че е готова “на конструктивен диалог с всеки, чиято цел е доброто бъдеще на Каварна.”

 

За него

Пожелавам му успех

Много съм развълнуван, че се връщам в България след дълго отсъствие и очаквам да видя с нетърпение скъпия ми приятел Цонко, момчетата от Б.Т.Р. и всички български фенове. Точно преди рождения ми ден – това ще бъде празник. Пожелавам на Цонко много успех с това ново събитие и съм горд да бъда специален гост, който да оглави първия ден на фестивала.

Глен Хюз, фронтмен на “Deep Purple”

 

Не може да губи с достойнство

Всеки уважаващ себе си човек трябва да знае как достойно да губи и как да излиза от ситуации, в които не се чувства комфортно.

Най-неприятното е, че държанието му (на Цонко Цонев) не съответства не само на поведението на достоен мъж или кавалер, но и на обществена личност. Не желая да бъда въвличана в междуличностни конфликти.
Готова съм на конструктивен диалог с всеки, чиято цел е доброто бъдеще на Каварна, а не уронване на репутацията ми, преследвайки лични интереси.

Нина Ставрева, кмет на Каварна

 

Той е различен и уникален

Цонко Цонев е моят герой. Той е наистина различен и уникален човек. Рядко срещано явление. Цонко е от този тип хора, които би искал да срещнеш на пътя, ако ти се развали колата, някой, който наистина би ти помогнал. И второ, той има власт да прави добро за неговата любов – музиката.

Джоуи ДиМайо, басист на групата “Manowar”

 

Не е забравил откъде идва

Всичко онова, което Цонко е направил, е ясно, то е видимо. Защото първо – той е личност, второ – той е водач, и трето – той е човек, който притежава много културни и морални ценности и държи на тях. Той не е забравил мястото, откъдето произлиза, дори напротив – напомня го навсякъде. Той е човек с идеи, с изключително много контакти и го е показал.

Христо Мутафчиев, актьор

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Наистина.Цонко ще остане в историята на Каварна като една от легендарните личности. Може личният му живот да е спорен, може всеки да осъжда и обсъжда политическите му пристрастия, другите му човешки или морални стойности, но това което направи за Каварна е безспорно. Един заблуден и почти селски град да издигнеш до голяма музикална слава, до позната в световните рок среди дестинация, това е нещо извън силите на познатите ни български политици и кметове. Старите добруджанци помнят израза „карай, карай, то Каварна“ когато са преминавали покрай града някога. Сега Каварна е забележителен град и то основно заради Цонко ! Поздравявам Кметъла, нека да е жив дълги години и успее да направи така и във Варна. Въпреки че се съмнявам, защото да постигнеш два пъти нещо е почти невъзможна работа у нас.

  2. Цонко Цонев е велик държавник, в частност общинар. Това, което като кмет на Каварна сътвори, е нещо невероятно – обновен град, хубави сгради, хотели…За мен това е най-важното. На второ място идва пристрастието му към модерната музика. Да привлечеш в едно непознато на Запад градче рок величия и състави, е повече от успех. Цонев винаги ще е на върха, независимо дали го прави в Каварна, Варна или другаде. Всеки след него ще бледнее. Бог да му дава здраве и сили!

  3. Добре си бяхме, нека пак някой постигне това което направи той. Възвърна името на града на международно ниво. В момента един феодал управлява града и не се казва Ставрева. Да си кмет не означава да си кукла на конци, а да мислиш за жителите на града и селата.

  4. Да се говори за славата на Каварна, и да се сравнява тя с цонко, е долно. Държаха го циганите като „кмет“, и направи за тях квартал в най хубавата околност на града, за което те му се отплащаха щедро. Не зная за Ставрева, но цонко направи най полезното за града, като се махна от кметското кресло заедно с рокманията си, дано успее града да се изчисти от мръсотията му която остави той там. Вярвам, че каварналии ще успеят да изчистят всичко „чисто“ но циганско което им остана от рок циганията му. Рока е част от веселото на поколението ни, но това което му се случи в Каварна е унизително. А сега и във Варна, „бизнес“ циркалъци.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.