ЦРУ публикува документи с тайни за НЛО

Близо 13 милиона страници от доскоро класифицирани документи на ЦРУ бяха публикувани онлайн за първи път, пише Би Би Си.

Документите са качени след множество усилия на активисти за свобода на информацията и съдебен иск срещу ЦРУ.

Документите включват информация от разузнавателни срещи, научни статии, записи на НЛО и изследване на явления като телепатия и ясновидство.

Пълният архив от документи наброява 800 000 файла с 13 милиона страници.

Включват още документи от Хенри Кисинджър, който служи като държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, както и стотици хиляди страници разузнавателни анализи и научни изследвания.

Сред най-необичайните записи са документи от т.нар. програма "Старгейт", която се занимава с екстрасензорните възприятия.

Те включват също записи на известния израелски илюзионист и магьосник Юри Гелър през 1973 г.

Документи разкриват как Гелър е бил в състояние да възпроизведе с известна точност изображения, направени в друга стая, като водещи изследователи пишат, че така той демонстрира паранормалните си умения по убедителен и недвусмислен начин.

Други записи включват доклади за летящи чинии и формула за направата на невидимо мастило.

Голяма част от информацията е била публично достъпна през средата на 90-те години, но входът към нея бил труден.

Документите са били достъпни само за четири компютъра, разположени в задната част на библиотеката на Националния архив в Мериленд, между 09:00 и 16:30 часа всеки ден.

"МъкРок", организация с нестопанска цел, бореща се за свободата на информация, осъди ЦРУ в процес, отнел повече от 2 години, за да ги принуди да качат колекцията от документи.

По същото време, журналистът Майк Бест успял да се добере до архивите, след което ги отпечатал и качил, един по един, за да приложи натиск срещу ЦРУ.

През ноември ЦРУ обяви, че ще публикува материал и целия разсекретен архив, който в момента е на разположение на интернет страницата на библиотеката на ЦРУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини