ЦСКА в деветте кръга на Рая

ЦСКА оцеля в деветте кръга на Ада, през които мина в последните години. Дойде време да се наслади на деветте кръга на Рая. За девет минути стадион „Българска армия“ изпепели австрийския „Адмира Вакер“ - 3:0.

Кой ли е вярвал в това след инфарктните дузпи седмица по-рано срещу „Рига“? ЦСКА игра съвсем различно. Смело и нахъсано. Треньорът Нестор Ел Маестро майсторски взе първия си голям тест в Борисовата градина. Спечели огромен кредит на доверие след само четири официални мача.

Кой още помни Фернандо Каранга, щом на терена е Мауридес? Бразилската деветка се отличи с асистенция и гол. Поне от първите два мача изглежда да е по-отборен футболист от Каранга. Защитникът Стивън Перейра за първи път започна титуляр и бе безгрешен. Крилото Жоржиньо също показа, че тепърва „червените“ ще се радват на играта му. Стабилен в център бе и Жанио Бикел. На нивото си игра Едвин Джеси. В атаката Кирил Десподов извървя своя път от Ада до Рая. От изпусната дузпа в Рига в 88-ата минута до двата прекрасни гола срещу „Адмира Вакер“.

Наказанията на Тиаго Родригес, Кристиян Малинов и Николай Бодуров не смутиха ЦСКА. И още веднъж светната сериозната аларма за българския футбол – чужденците, знайни или незнайни, показват повече класа. Жалко... От твърди титуляри Малинов и Бодуров сега ще трябва да треперят, въпреки че са със статут на национали. Борислав Чорбаджийски явно скоро няма да бъде капитан на ЦСКА. Лентата падна от ръката му за сметка на Бодуров, а сега и на португалеца Рубен Пинто. Светлият лъч е включването на три български смени, при това на голобради момчета – Валентин Антов, Ангел Лясков и Тонислав Йорданов. Страхотно! От тях зависи минутите им на терена да стават все повече. В днешния глобализиран футбол отдавна отборите не се делят на местни и чужди.

За шести път в историята си ЦСКА спечели с 3:0 в първия мач и винаги продължава. Но и тук нека сигналната лампа светне. Един от най-силните „червени“ състави през 80-те години срази „Омония“ класически, за да се промъкне с 1:4 на реванша в Никозия. Следващия четвъртък ЦСКА трябва да е умен като през второто полувреме. Не се хвърли еуфорично за още голове, а изпълни важната мисия - „Адмира Вакер“ да не вкара и да не „завръзва“ реванша.

Серията от „тройки“ започна именно срещу австрийци. През 1973 година ЦСКА разгроми „Вакер“ (Инсбрук), спечели и реванша с 1:0, за да дойде отстраняването на еврошампиона „Аякс“. Най-славното 3:0 на „червените“ е срещу „Шахтьор“ (Донецк). Два пъти през 2010-а ЦСКА заби по три пъти в чуждата врата в първи мач, но срещу по-непретенциозни съпернници - североирландския „Клифтънвил“ и уелския ТНС.

ЦСКА обича домакинства срещу австрийци. Успехът над „Адмира Вакер“ бе четвърти в София след „Вакер“ (Инсбрук), „Сваровски Тирол“ (2:0) и „Аустрия“ (3:2). Единствено „Рапид“ спечели в България с 2:0, но пък падна с 1:2 във Виена. Но пък само дуела от далечната 1973-а ЦСКА е излизал краен победител. Сега отстраняване на „Адмира Вакер“ е в графата „абсолютно задължително“. После ще дойде дуел с „Копенхаген“, който може сериозно да открехне вратата към чудото – групите на Лига Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ