ЦСКА заслужи да мечтае

Гръм удари Делиормана!

Счупи се зъбът на най-старата прокоба в съвременния ни футбол – ЦСКА победи „Лудогорец“ за първенство след 11 загуби и 6 ремита.

Успехът с 2:1 има реално много по-голямо значение от едни 3 точки в „червено“. Победата на ЦСКА спаси първенството ни. Запази жива интригата, която можеше да бъде убита още на 5 ноември. И 6 месеца „червени“ и „сини“ да се хапят за едното второ място.

ЦСКА спечели най-вече мъжки в дома на своя враг. Да обърнеш с човек по-малко шампиона от последните 6 години на неговия стадион си е подвиг.

„Лудогорец“ е европейският боец на България, но не беше по европейски всички фактори в клуба да мълчат след мача на върха у нас. Нямаше дори изречение в актуалния за клуба и собствениците му подход с изяви по социалните мрежи.

Но в случая отзивите далеч не са най-важното. ЦСКА заслужи правото да мечтае и да празнува с трофей (или трофеи) своя 70-и юбилей на 5 май. Естествено, „Лудогорец“ е заслужил да бъде фаворит. И за първенството, и в предстоящия предколеден мач за купата на България. Но стопената разлика и идващата битка на „Българска армия“ със сигурност оставиха лош дъх в устата на Херовата чета. Най-малко заради факта, че Димитров е първият треньор на „Лудогорец“, който е загубил от ЦСКА в шампионата в цялата история на дуела, датираща от 2010 година насам.

В Разград избраха изцяло модерен бизнес футболен проект, който носи позитиви единствено на собственика Кирил Домусчиев. Скъпи чужденци – международни успехи. Хубав стадион, хубава база, но българското не се котира и поредното доказателство е дербито. Единственият наш Светослав Дяков бе сменен, а в големите евродуели той вече е резерва. В съвременния футбол романтиката да играеш само с българи е невъзможна. Но в ЦСКА съотношението бе 5 към 6 в полза на чужденците в титулярния състав. Неслучайно, гледащият от трибуните селекционер на „лъвовете“ Петър Хубчев вика в националния доста играчи от ЦСКА. Въпреки че се налага понякога те и сами да му подсказват като „червеният“ капитан Николай Бодуров.

Армейските фенове са в еуфория. Пишат стихотворения, измислят нови песни. Изживяха дежа вю от единствената си досега победа над „Лудогорец“, но за Купата на българия. И тя беше в Разград, и тя беше с 2:1, и тя беше след обрат.

Надеждата за „червените“ е 5 ноември да не остане един светъл лъч, а начало на равностойно съперничество по оста „Армията“ - Разград. И в него да се говори по-малко за съдии. Особено когато толкова често е в едната посока. Неслучайно хит в мрежата след първата загубата на „орлите“ в шампионата е лафът: „Футболистите се подиграха с труда на... съдията!“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ