Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

ЦСКА отдаде почит във Вуковар

ОСИЕК – ЦСКА се поклони пред български герои! Легенди, ръководство и фенове сведоха глави и коляно в памет на 1027 родни войници. Велики българи, дали живота си по време на Втората световна война.

По предложение на бригаден генерал Явор Матеев се организира посещението на второто най-голямо отечествено гробище извън територията на България – в град Вуковар. В пламенна реч висшият военен разказа историята как на Сремския фронт българските воини са давали отпор на нацистката армия. Тленните останки на родните герои са ексхумирани от различни места и събрани в гробницата във Вуковар. Имената на 327 от погребаните войници не са известни.
Историята на Вуковар е тъжна и кървава. През 1991 година градът е сринат до основи при войната след разпада на бивша Югославия. Благодарение на България гробницата е създадена през 1999-а. На почти всички сгради във Вуковар и до днес се виждат многобройни дупки от куршуми.
„Българската армия и ЦСКА винаги ще бъдат дълбоко свързани – каза с букет в ръка генерал Матеев. – Гордеем се, че можем да отдадем чест на българските герои.“

На монумент са написани имената на всички известни починали воини. „ЦСКА винаги ще участва в подобни каузи“, гарантира изпълнителният директор Пламен Марков. Заедно с легендарния вратар Георги Велинов двама от героите от звездния „червен“ тим на ЦСКА от 80-те години на миналия век поднесоха венеца от името на клуба.

В делегацията бяха едни от най-славните ветерани в лицето на Димитър Пенев и Димитър Якимов. Единствен бившите звезди на ЦСКА отказа да присъства Петър Жеков. Големият голмайстор се оправдал с болки в кръста, но негови колеги от ЦСКА разказаха, че всъщност много обича да … спи до късно. И каузата на клуба можела да мине и без него. Щял да се включи чак за обяда. Така той с „финес“ изпусна едноминутното коленичене пред гробницата, което направиха връстниците му Пенев и Якимов.

Ръководството на ЦСКА бе представено още от юриста в клуба Георги Пенчев и Трифон Попов. Десетина фенове, пътували с отбора, също помолиха да отидат и да се поклонят пред гроба на героите. На церемонията дойде и Никола Николов, заместник посланик на България в Хърватия. Дипломатът изгледа и мача срещу „Осиек“ в Лига Европа десетина часа по-късно.
„Когато разбрах за идеята на ЦСКА, веднага в посолството направихме всичко необходимо за организацията“, довери Николов.
„Можем само да се поклоним пред тези велики наши сънародници“, промълви на тръгване Димитър Пенев, който е почетен президент на ЦСКА.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.