Църквата и младите – вина и отговорност носим ние Радостта да даваш отстъпва пред страстта да притежаваш

Днес – в началото на третото християнско хилядолетие – както у нас, така и въобще в онази част от нашия свят, която исторически е формирана под влияние на християнството, евангелските ценности отдавна са отстъпили място на един грубо материалистичен, консумеристки подход към живота, който все по-агресивно се налага и се възприема от всяко ново поколение за сметка на всичко онова, което Христос и Църквата се опитват да възпитават.

Не бихме били адекватни на действителността, ако не признаем, че отдавна е отминало времето, когато базисни християнски ценности като смирението, скромността и жертвоготовността, като любовта към Бога и към другия и пренебрегването на егоизма – във всичките му форми и проявления – са не просто оспорени и отречени, а може да се каже и просто забравени. В тази забрава за Христос и Евангелието – се корени и цялата трагедия на нашето съвремие.

Днес, когато християнската и чисто човешката радост от това да даваш и да правиш другия щастлив все повече отстъпва място пред страстта да притежаваш, да обогатяваш и да ощастливяваш самия себе си.
За всичко това обаче вина и отговорност носят не младите – носим я ние. Ние, които създадохме и продължаваме да утвърждаваме този консуматорски свят, чийто ценности и идеал са коренно противоположни на завещаното ни от Богочовека.

Ето защо, пътят към промяната на нашата младеж неизбежно започва от промяната на самите нас. Не можем да очакваме да видим нашата младеж да изпълва храмовете и манастирите ни, които първи ние – в нашата забрава за Бога – сме изоставили празни и пустеещи.

(Със съкращения от сайта
“Двери на православието”)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Ще има да търсите младите хора да ходят на църква, но няма да ги намерите. Те ходят в университети, сладките приказки за смирение, ангели и Бог не им влияят, особено от попове ченгета, които са най-големите консуматори и не спазват нищо от това, което говорят. България е светска държава и университетите печелят срещу църквите и джамиите, които ще паднат от липса на посетители до две десетилетия.

    1. уф, те и комунягите чакаха да се изпразнят църквите и бая се постараха, ама не стана. На някои обаче мозъците са промити трайно. Гледай си ВИП брадър и не се коркай с такива въпроси.

Отговорете