Църквата "Свети Георги" в Поморие отваря врати за Великден

Eпископ Йеротей: Водата на храма е целебна за очни и стомашни болежки

По Коледа и Нова година сърцата на хората се отварят за милосърдие и благотворителност. Много миряни са дарили средства за аварийния ремонт на църквата "Свети Георги" в Поморие, в едноименния манастирски комплекс. Ремонтът се е наложил, защото покривът е правен преди 150 години, а и носеща греда едвам се е крепяла, обясни пред "Труд" епископ Йеротей. "Ремонтът е спасителен, защото имаше избили носещи греди. Оказа се, че стените са изгнили и основите едва крепят хрлама. Сега ремонтът е напреднал и остава само покривът да се покрие с керемиди. После ще се укрепи и сградата отвътре", обясни епископът.

Дядо Йеротей, както го наричат в манастира, се надява за Великден църквата да отвори врати. Освен многото откликнали вярващи, дали средства за ремонта, общината в Поморие е заделила 40 000 лв. от бюджета си, а Сливенската митрополия - 70 000 лева. Вложени са срества и от бюджета на манастира.

Църквата е създадена според древна легенда. Турчин, на име Селим бей, се разболял. Ратаят му - дядо Нено, за който се предполага, че е бил родом от Котел, сънувал сън. Явил му се Свети Георги и му казал да дойде на това място, където сега е обителта и да копае. Бликнала целебна вода, болният Селим пил от нея и оздравял. В знак на благодарност изцеленият дарил тази земя за църквата. И до днес, целебната вода блика, където е камбанарията, обяснява епископ Йеротей. С вяра, хората идват и има много изцелени от очни болести и болежки на стомашно-чревния тракт.

Коментари

Задължително поле