Цяла седмица безплатни прегледи за рак на гърдата организират в Община Раковски

Кампания за превенция на рака на гърдата стартира в Община Раковски, където жените от града и съседните села ще могат да си направят безплатни профилактични мамографски изследвания от 11 до 17 октомври. От безплатните прегледи в мобилния кабинет могат да се възползват всички жени, които не са бременни и не са кърмачки. От Община Раковски обясниха , че идеята за този скрининг е фактът, че ракът на гърдата заема първо място по заболеваемост от онкологични заболявания при жените.

5pl4021-kmet-rakovski„Някои ме атакуват, че като кмет влагам целия общински ресурс в асфалтирането и благоустрояването на улиците. Асфалтът наистина е важен, но не лекува. За мен и екипът ми приоритет са животът и здравето и затова с колегите решихме да направим този подарък на нежната част от населението на общината”, коментира кметът на Община Раковски Павел Гуджеров. Той добави, че за прегледите не е нужно направление и от тях могат да се възползват всички жени, които искат профилактика или консултация със специалист, като възрастта на пациентките няма значение. Направленията от личните лекари обаче не стигат, а частният преглед струва около 40 лв. и понякога това е причината някои жени да отлагат или да се откажат от преглед.

Мобилният мамограф ще бъде на 11 октомври пред кметството в село Шишманци, на 12 и 13 октомври – пред читалището в квартал „Генерал Николаево” в Раковски и на 16 и 17 октомври пред сградата на кметството в село Стряма, като работното време на лекарския екип е от 9 до 17 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони