На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Цялостна промяна в системата на висшето образование предвижда ГЕРБ

Снимка: ПП ГЕРБ

Повече средства за наука и нов Закон за висшето образование, предвижда програмата на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Това казаха членове на Академично-дискусионния клуб към ГЕРБ по време на работна среща с преподаватели. Налице са практически доказателства за това, че най-голямата партия проявява истинска грижа за висшето образование, единодушни бяха присъстващите.

Те припомниха изключително важната финансова помощ от 1.5 млн. лв. за покриване натрупаните през периода 2013-2014 г. дългове на ВТУ, която след ангажираност на великотърновските депутати от ГЕРБ бе отпусната с постановление на Министерски съвет, през втория мандат на премиера Бойко Борисов. По повод тази подкрепа, новият ректор на ВТУ проф. Христо Бонджолов изпрати преди месец поздравителен адрес лично до Бойко Борисов, от името на цялата академична общност във ВТУ. В писмото се казваше: „Финансовата помощ, която предоставихте, бе изключително важна не само за Великотърновския университет, но и за духовната столица на България – Велико Търново“.

Повод за срещата, инициирана от втората в листата на ГЕРБ проф. Любомира Попова бяха прибързаните действия на служебния кабинет, относно определяне приема на студенти за новата академична година, с който вчера се орязаха бройки и на ВТУ.

През следващите 4 години ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование в България, коментираха по време на работната среща на Академичния клуб към ГЕРБ – В. Търново. Обсъдена бе възможността за минимално стартово възнаграждение за преподавателите в държавни ВУЗ-ове, аналогично със системата на заплащане в средното образование. Предвижда се обвързване на приема във висшите училища с потребностите на пазара на труда; участие на браншовите организации при планирането на държавните поръчки към висшите училища; насърчаване на съвместни програми на български и водещи чужди университети, както и на чуждоезикови учебни програми с актуална пазарна ориентираност; регламентирано участие на професионалисти от практиката в учебния процес и др.

Сред акцентите за ГЕРБ в сферата на висшето образование е и подобряване на достоверността и взискателността на оценяването, извършвано от Националната агенция за оценяване и акредитация чрез засилено участие на работодателски организации и утвърдени международни експерти.

С цел привличането и задържането на повече студенти в системата на българското висше образование ще се акцентира върху подобряване на условията за мобилност, допълнително подпомагане на студенти с нисък доход и отлични академични постижения, гъвкави начини на обучение, позволяващи успешното съчетаване с работа или семейни ангажименти.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.