Осъдиха на 18 години затвор гоцеделчевец, убил приятел по чашка

Над 147 млн. евро чуждестранни инвестиции привлечени за година във Великотърновска област Община Велико Търново с най-много разходи за придобиване на дълготрайни материални активи

Декларация на НФСБ: Не връзвайте свободното слово със свински опашки

Гранични полицаи разкриха нелегален цех за производство на тютюневи изделия в София

Обявиха грипна епидемия и в Пазарджик

Арестуваха рецидивист обрал кафе автомат в болницата в Търново Апашът е рекордьор с 20 криминални и съдебни регистрации

Иззеха над 37,5 тона негодни месни продукти от обекти в Търновско Издирват изчезнал камион с 15 тона развалена риба и рибни продукти

БСП внася промени в Наказателния кодекс относно Истанбулската конвенция Патриотите призовават ГЕРБ да я изтеглят заради редица нарушения

Цацаров разпореди проверка за всички осъдени, които не са прибрани в затвора

Кола помете мъж на пешеходна пътека в Търново Пострадалият е в болница

„Галъп”: Румен Радев е най-популярната политическа фигура в страната

Забавления и големи намаления за Световния ден на снега в ски зона Банско

Ураганен вятър затвори ски зоната в Банско

Борисов: Зелените да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма

Борисов: Имаме маса хеликоптери, които може да станат изцяло за Бърза помощ

Цялостна промяна в системата на висшето образование предвижда ГЕРБ

Снимка: ПП ГЕРБ

Повече средства за наука и нов Закон за висшето образование, предвижда програмата на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Това казаха членове на Академично-дискусионния клуб към ГЕРБ по време на работна среща с преподаватели. Налице са практически доказателства за това, че най-голямата партия проявява истинска грижа за висшето образование, единодушни бяха присъстващите.

Те припомниха изключително важната финансова помощ от 1.5 млн. лв. за покриване натрупаните през периода 2013-2014 г. дългове на ВТУ, която след ангажираност на великотърновските депутати от ГЕРБ бе отпусната с постановление на Министерски съвет, през втория мандат на премиера Бойко Борисов. По повод тази подкрепа, новият ректор на ВТУ проф. Христо Бонджолов изпрати преди месец поздравителен адрес лично до Бойко Борисов, от името на цялата академична общност във ВТУ. В писмото се казваше: „Финансовата помощ, която предоставихте, бе изключително важна не само за Великотърновския университет, но и за духовната столица на България – Велико Търново“.

Повод за срещата, инициирана от втората в листата на ГЕРБ проф. Любомира Попова бяха прибързаните действия на служебния кабинет, относно определяне приема на студенти за новата академична година, с който вчера се орязаха бройки и на ВТУ.

През следващите 4 години ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование в България, коментираха по време на работната среща на Академичния клуб към ГЕРБ – В. Търново. Обсъдена бе възможността за минимално стартово възнаграждение за преподавателите в държавни ВУЗ-ове, аналогично със системата на заплащане в средното образование. Предвижда се обвързване на приема във висшите училища с потребностите на пазара на труда; участие на браншовите организации при планирането на държавните поръчки към висшите училища; насърчаване на съвместни програми на български и водещи чужди университети, както и на чуждоезикови учебни програми с актуална пазарна ориентираност; регламентирано участие на професионалисти от практиката в учебния процес и др.

Сред акцентите за ГЕРБ в сферата на висшето образование е и подобряване на достоверността и взискателността на оценяването, извършвано от Националната агенция за оценяване и акредитация чрез засилено участие на работодателски организации и утвърдени международни експерти.

С цел привличането и задържането на повече студенти в системата на българското висше образование ще се акцентира върху подобряване на условията за мобилност, допълнително подпомагане на студенти с нисък доход и отлични академични постижения, гъвкави начини на обучение, позволяващи успешното съчетаване с работа или семейни ангажименти.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.