Чавушоглу призова Иран да упражни влиянието си върху Асад за спазване на примирието в Сирия

Турският първи дипломат призова Иран да упражни влиянието си върху сирийския президент Башар Асад и шиитските милиции за спазване на примирието в Сирия, информира Ройтерс, цитирани от БНР.

Мевлют Чавушоглу заяви, че до този момент опозицията е удържала на думата си да не нарушава прекратяването на огъня.

Руски дипломати ще посетят Анкара в началото на идната седмица, за да обсъдят подготовката на преговорите за мир, които трябва да се състоят в казахстанската столица Астана.

Министърът на външните работи на Турция Чавушоглу предупреди, че нарушенията на наложеното от Анкара и Москва примирие в Сирия застрашават провеждането на мирни преговори в Астана, предава Анадолската агенция.

„Ако не можем да спрем нарастващите нарушения, то тогава процесът в Астана може да се провали“, заяви за агенцията турският министър.

Чавушоглу обвини за ситуацията силите, подкрепящи режима в Дамаск и в частност ливанското движение „Хизбула“. Ако успее режимът на прекратяване на огъня, който влезе в сила на 30 декември 2016 г., то тогава ще бъдат организирани преговори за политическо решение на въоръжения конфликт в Сирия, който продължава вече шеста година.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток