Чакаме над 5,5 млн. туристи по морето

Английски туроператори вече предлагат намаления и за сезон 2018

Над 5,5 милиона туристи ще посетят българското Черноморие през този летен сезон, обяви пред „Труд” Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

„Очакваме много добър летен сезон - над 5,1 млн. ще бъдат посещенията през летния сезон на българи в родните курорти в цялата страна и около 5,8 млн. тези на чужденци. Тази година ще надхвърлим 11 милиона туристи, а 50% от тях ще почиват по Черноморието”, обясни той.

По думите му и тази година, както и миналата, има огромен интерес към почивки на българското Черноморие. Основната причина за повишения интерес към страната ни е сложната политическа обстановка в съседна Турция, Египет и Тунис, където годишно почиват над 15 милиона туристи. Сега голяма част от този поток ще бъде пренасочен към България.

„През май започна подписването на договори за 2018 г. Брошурите за догодина са на пазара и английските туроператори вече предлагат намаления за желаещите да почиват на българските морски курорти”, допълни Драганов.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че според предварителните записвания на големите туроператори за Южното Черноморие очакваният ръст е от около 30% на туристите от Германия и 10% на почиващите от Русия.

„По Северното Черноморие се очакват между 11 и 12,5% ръст на чуждите туристи през сезона спрямо миналата година. Това показват данните от международните изложения, на летището и на бизнеса”, обяви кметът на Варна Иван Портних.

Румен Драганов допълни, че България се оформя и като дестинация за културен туризъм. От началото на годината голяма част от посещенията на чужденци са свързани именно с туризъм в градска историческа среда, а ръстът е средно с 23% на месец. Така че се очаква тази година за първи път съотношението на културния туризъм към другите видове да бъде над 50%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика