На 14 декември 2017 да почерпят

В бюджет 2018 на община Добрич Има заложени 60 000 лева за нови алеи в гробищния парк Последните покойници ги погребват сега насред полето

Тереза Мей загуби ключов вот за Брекзит

Част от американски хеликоптер падна върху японско училище

Kласация за най-търсените думи за 2017 г. Гришо и Шушана са шампиони в Гугъл

Годеницата на принц Хари ще празнува Коледа с британското кралско семейство

Норвегия първа в света изключи FM радиото Националните станции преминават на цифрово излъчване

6-годишно американче стана милионер от YouTube

730 милиона лева раздаде правителството Кабинетът развърза коледно кесията МС, шест министерства, външното разузнаване, държавни фирми и общини получиха допълни средства за разходи

Японски фирми разкриват 8000 работни места у нас Очаква се повече родни компании да търсят партньори за износ в Страната на изгряващото слънце

Днес е българската премиера на Епизод 8 от “Междузвездни войни”

Нов център за рехабилитация и интеграция за деца и лица с увреждания откриха в Пловдив

Мая Манолова: Решението на КЕВР за цената на водата може да бъде върнато назад

По-малко лекари напускат България

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 14 декември 2017

Чакаме новите европейски правила за авторските права

Интернет няма граници и в този цифров век всичко става по-достъпно и по-бързо, но трябва да са защитени и правата на творците. Точно тази тема се дискутира в ЕП, за да има правила, които да дадат една обща европейска регулация. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който организира кръгла маса заедно с Научноизследователския институт при Икономическия университет във Варна.

В нея участва Тереза Комодини, докладчик на ЕП по предложението за новата директива за авторските права. Проектът ще е готов до юли, а целта на новата европейска директива е да хармонизира 28-те различни законодателства за единния дигитален пазар, посочи Комодини.Според нея проектодокументът предвижда някои изключения от общите правила за авторските права. От една страна те касаят образованието – трансгранично и дигитално, а от друга страна -извличането на данни и текст.

По отношение на торент сайтовете евродепутатката посочи, че тази тема касае по-скоро правоприлагането и в тази посока също се работи за хармонизиране на законодателствата, като ЕК е обещала до няколко месеца да представи нова директива. Новите правила ще се стремят да намерят вариант съдържанието да се получава по легален начин, а не да се пиратства, посочи Комодини.

Не трябва да се върви към рестрикции, потребителският пазар не трябва да се ограничава, категоричен е Емил Радев. Според него особено,когато става въпрос за наука и библиотеки, те трябва да са максимално освободени и хората да имат достъп до всички постижения в една или друга област. Според Радев не трябва да има геоблокиране, както например дадени сайтове, които не продават определени продукти за България. Европейската директива ще търси баланса между интересите на потребители, продуценти и творци, смята евродепутатът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.