Чакаме 2,7 млн. ваксини на Pfizer до юни (обзор)

Министър-председателят Бойко Борисов посети село Тополово, където с отпуснатите от правителството над 800 000 лева се изгражда многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол.

Довършват ремонта на АМ “Тракия” на мястото на катастрофата с цистерната

Чакаме 2 млн. дози от Johnson & Johnson

Омразата към нас е, че ги побеждаваме, каза премиерът

“До средата на юни ще получим 2,7 милиона ваксини от Pfizer, благодарение на ЕС и на това, че реагирахме навреме и твърдо. До май ваксинираните в нашата страна ще станат над 3 млн. души и ще имаме колективен имунитет”. Това заяви по време на посещението си в асеновградското село Тополово премиерът Бойко Борисов. Заедно с него бяха спортният министър Красен Кралев, здравният проф. Костадин Ангелов и кметът на Асеновград Христо Грудев.

“Важно е да се знае какво сме договорили, за да не си приписват други нашите заслуги”, допълни Борисов.
“От Johnson & Johnson имаме договорка за 2 млн. дози, които ще дойдат другата седмица. Още не са на пазара, но и за тях се говорят неприятни неща вече. Търговската война тече с пълна сила. Цените на ваксините също се вдигат”, подчерта Борисов.

Отсега в ЕС се правят договори за ваксини за 2022-23 г. за 900 млн. ваксини, коментира министър-председателят. По тази причина според него в новите бюджети би следвало да се залагат и по-големи буфери за ваксини.

Премиерът провери и строителството на многофункционална спортна зала, която се изгражда. Спортното съоръжение ще бъде използвано и като физкултурен салон на ОУ “Отец Паисий”. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който също беше на място с премиера, изтъкна, че това е едно от съоръженията, изграждащи се с отпуснатите 25 млн. лв. от правителството за изграждане на физкултурни салони.

“ГЕРБ е отличник на изборите. Няма досега друга партия, която да е излизала от пълен мандат и пак да е спечелила. Омразата към нас е, че ги побеждаваме. Най-щастливи ще са да не се явим на избори”, подчерта лидерът на партията.

По-рано той подчерта, че “хората са доволни от мащабните ремонти и всичко останало, което се прави като инфраструктура в регионите”.

Министър-председателят съобщи, че до следобед ще е готово и пуснато в движение едното платно на АМ “Тракия” в района на тежката катастрофа с цистерна преди дни. Другото платно се очаква да е ремонтирано утре, съобщи Борисов.

Заразените намалявали, според проф. Ангелов

Ново разхлабване на мерките обсъждат здравните власти

Възстановява се присъственото обучение в училище

Заболеваемостта спада. Това е добра индикация, че мерките работят, и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки, каза здравният министър Костадин Ангелов, който придружи премиера Борисов в негова обиколка в Пловдивско.

Графикът за разхлабване на мерките към момента предвижда от днес (12 април) заведенията, които досега можеха да настаняват клиенти само на открито, да посрещат посетители и на закрито. От същата дата ще може да се провеждат концерти, фестивали и събори.

От 16 април пък ще е разрешено да работят всички магазини в моловете. От същата дата ще работят и игралните зали и казината. На нощните заведения пък ще е разрешено да работят от 29 април.

От днес се възстановява частично присъственото обучение. В клас ще се върнат учениците от предучилищните групи, от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и десети клас. От 26 април на присъствено обучение ще бъдат вече пети, девети и дванайсети клас.

Разрешени са и индивидуалните консултации, занимания, изпити, както и олимпиадите, които не могат да се провеждат онлайн. Останалите групови занимания продължават да са забранени с изключение на тези за учениците от първи до четвърти клас.

На детските центрове и клубове не е разрешено да работят. Спортните тренировки и състезания продължават да са забранени за хората под 18-годишна възраст, освен ако не са картотекирани спортисти към федерация.

В университетите се възстановяват присъствените практически занятия, както и изпитите, но трябва да е зает до 30% от капацитета на помещението. Лекциите обаче трябва да продължат да се провеждат онлайн.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България