Чака ни глобална икономическа пандемия

Все още се учим как се разпространява този сложен вирус и несигурността е твърде голяма, казва Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

Финансовата цена от новия COVID-19 расте

Китай прави първи стъпки за рестартиране на производството

Паниката свали над 3000 пункта от индекса Dow Jones Industrial Average

Според Световната здравна организация, макар заболяването COVID-19 да не се е превърнало в глобална пандемия, то започва да действа като икономическа такава. А финансовата му цена расте.

Паниката от разпространението на коронавируса свали над 3000 пункта от индекса Dow Jones Industrial Average от началото на миналата седмица, като все повече компании следват стъпките на Apple, с предупреждения за спад в продажбите и смущения в доставките, които може да причинят още повече щети през идните няколко месеца.

Само преди седмици, повечето икономически анализатори прогнозираха сравнително слабо въздействие на вирусното огнище в Китай. Оттогава заразата си проправи път към Южна Корея, Италия и други държави, повишавайки вероятността за разпространение из целия свят.

Американската икономика засега е предпазена от пряко въздействие, но страничните ефекти стават все по-очевидни с всеки изминал ден. Намаляване на пътуванията. По-малко чуждестранни туристи. Затруднени доставки за производителите на автомобили и технологичните компании. Затваряне на обекти от популярни американски търговски вериги в Китай като Starbucks и McDonald's. И така нататък.

В понеделник Goldman Sachs повиши оценката си за очакваните икономически щети за САЩ за трети път в рамките на три седмици. Сега тя е, че вирусът ще свали 0,8 процентни пункта от ръста на САЩ за първото тримесечие, което е двойно повече от първоначалната прогноза.

Истината, разбира се е, че никой всъщност не знае каква точно ще е цената, особено ако повечето държави, които се сблъскат с вируса, предприемат същите стъпки като Китай - поставяне на милиони хора под карантина и спиране на големи части от икономиката. Светът не е преживявал истинска пандемия от 1918 г. насам, когато испанският грип обхваща планетата и погубва към 100 милиона души.

“Все още се учим как се разпространява този сложен вирус и несигурността е твърде голяма, за да позволи надеждно прогнозиране”, казва Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, относно коронавируса, причиняващ COVID-19.

Световната банка прави същото заключение в проучване от 2017 г. “Няма широко приета и последователна методология за оценка на икономическите въздействия от пандемиите”, заключават нейните изследователи.

И все пак, в един все по-взаимообвързан свят - както показва разпространението на коронавируса - ключови сектори от американската икономика не могат да функционират правилно без доставки или клиенти от чужбина.

“Все по-голям брой компании ограничават дейността си поради липса на готова продукция и части китайско производство”, коментира Крис Лоу, главен икономист в FHN Financial. Китай е най-големият производствен център в света.

Ако кризата продължи с месеци обаче, ущърбът за американската икономика през второто тримесечие може да значително да се задълбочи. А ако вирусът навлезе и в САЩ, изобщо не се знае каква ще бъде цената.

“С разпространението на коронавируса, предпазните мерки между държавите могат да доведат до сериозен застой в световната икономическа активност”, смята Дейвид Донабедян, главен инвестиционен директор в CIBC Private Wealth Management.

Какво следва оттук нататък? Няколко икономически доклада от Азия, очаквани през седмицата, ясно ще покажат доколко вирусът забавя растежа в този регион. Това ще даде известна представа и за потенциалните щети, които могат да бъдат понесени от САЩ. В тази връзка, през уикенда финансовият министър на Хонконг предупреди за шок за икономиката, “подобен на цунами”.

И все пак, държавите няма да закрият целите си икономики в опит да овладеят заболяване, което далеч не е толкова смъртоносно колкото други вируси, например SARS. Китай вече прави първи стъпки за рестартиране на производството извън областите, най-засегнати от вируса. Според наблюдатели, техният успех ще допринесе за създаването на пътна карта за справяне с проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари