Частните училища не искат държавната субсидия, настояват за промяна в закона

ученици

Все още няма частни училища, които искат да се възползват от държавната субсидия, която могат да получават според новия закон за училищното образование. Причината е, че те не са съгласни да приемат 20% от учениците си без заплащане на такса, както предвижда законът, съобщава БНТ. Днес представители на частни училища поискаха промяна в новоприетия закон и изплащане на държавната субсидия безусловно и за техните ученици. Според министерството обаче промяна в закона не стои на дневен ред.

"Това е дискриминационна мярка, защото правейки икономически разчети и това е обсъждано нееднократно с министерството и Комисията по образование в НС, се оказва, че сумата, която частните училища ще получат като държавна издръжка е по-малка от тази, която ще трябва да вложат в безплатната издръжка на 20% от техните ученици." Това заяви Диляна Божинова, зам. председател на Българската асоциация на частните училища.

От Асоциацията настояват за намаляване или премахване на условието за безплатното обучение на 20 % от учениците и изплащане на пълната издръжка. Такова е и мнението на родителските организации в сферата на частното образование. Според родителите при сегашното положение се оказва, че самите те трябва да поемат издръжката и на децата, които ще учат безплатно.

"Това беше едно предложение, което се внесе от Реформаторския блок, в частност вносител беше представител на партията "България на гражданите" на г-жа Кунева. Изключително сме разочаровани, че точно от РБ излезе това предложение, очаквали сме несъгласие от лявото пространство, с което сме свикнали да дебатираме по темата, но това беше откровено заобикаляне на решение на ВАС, потвърждаващо решение на Комисията за защита от дискриминация за отстраняване на тази дискриминация", смята Ирина Репуц от Родителски инициативен комитет.

От министерството казват, че промяна в закона не може да се очаква.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България