Арестуваните полицаи в Раковски изнудвали търговец на незаконни цигари за 20 000 лв.

Краят на една ера! Венгер: Напускам “Арсенал”

Благотворителна фотоизложба “Търсената Америка” събира средства за лечение на малката Сияна

Крум Зарков: Изказването на Цветанов е поредното упражнение в политическо интригантство

Турски ТИР се обърна на “Тракия”, двама са ранени

Опашка от ценители в Люксембург заради изложба на Вежди Рашидов

Изписаха от “Пирогов” 13-годишното момче, пострадало при катастрофата край Вакарел

ДПС: Опозицията осигури спокойствие, но управляващите сами произвеждат скандали

Задържаха телефонен измамник в Стара Загора

Павлова: Най-тежките дебати по приоритетите на председателството предстоят

Пътна полиция – Стара Загора е с нов началник

Фондацията “Отворено общество” на Джордж Сорос напуска Унгария

Правят въжен парк и ремонтират читалище в община Симитли по проекти с Македония

Петокласници с благотворителен базар в помощ на ученичка В благородното начинание на учениците от Горна Оряховица се включиха и родители

МВР залови килограми марихуана и кокаин в София

Частни съдебни изпълнители искат да събират глобите на КАТ МВР бави отговора си от август, оплаква се шефът на камарата Георги Дичев

Георги Дичев, шеф на Камарата на частните съдебни изпълнители. Снимка БУЛФОТО

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да събират и глобите на КАТ. Това предлага Камарата на ЧСИ, съобщи нейният председател Георги Дичев на семинар в Сандански, предаде “Правен свят”.

Камарата е изпратила писма с това предложение на премиера, министъра на финансите и до МВР. “Предлагаме да се занимаваме с най-тежките случаи на рецидивисти на пътя, които имат десетки наказания и неплатени глоби. Нека те да бъдат възложени на ЧСИ с цел превенция. Всяка година у нас остават несъбрани десетки милиони от глоби, чиято давност е 2 години. Държавата харчи пари за пощенски услуги, телефони, заплати на служители, консумативи и др. и може да се получи така, че за вземане от 50 лв. тя да похарчи 100 лв. Ако събирането се възложи на ЧСИ, държавата и общините няма да плащат нито стотинка, а ще съберат десетки милиони. Разходите остават за длъжника, а в случай на неуспех – за съдебния изпълнител”, обясни Дичев.

По думите му от финансовото министерство има положително становище, но от МВР няма отговор. “Писмата ни до МВР са две – от 30 юни и от 8 август”, каза Дичев. Според него не е необходима нормативна промяна, а само споразумение между министерствата и ЧСИ.

Камарата настоява и по-скоро у нас да се въведе електронен запор. Това е платформа, през която банките и съдебните изпълнители по-лесно да си разменят всякакъв вид съобщения, включително и за запори. Според Дичев има готов софтуер, изработен заедно с банките. От години обаче се чака наредба, която се подготвя в Министерството на правосъдието.

За първите 6 месеца на т.г. ЧСИ са събрали към 600 млн. лв. за държавата и 92 млн лв. в полза на гражданите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.