Челисти от Словакия с концерт в Балабановата къща в Пловдив

Водещи инструменталисти от известния ансамбъл "Челомания" ще изнесат концерт на 8 декември от 19 часа в Балабановата къща в Стария град в Пловдив. Събитието е част от културните събития по време на председателството на Словакия на Съвета на Европейския съюз. "Челомания" е създаден през 2000 г. от Евген Прохац, а членове на ансамбъла редом с основателя са видните словашки челисти Йозеф Луптак, Йозеф Подхорански и Ян Славик.

cellomania

Четиримата активно се представят като солисти, камерни музиканти, учители и организатори на музикални събития. Репертоарът им включва произведения от барока до наши дни и се състои от адаптации и оригинални творби, композирани специално за ансамбъла.

"Челомания" редовно участва в словашките музикални фестивали. От поредица от международни изяви трябва да споменем престижният фестивал за чело музиканти във френския град Бюве и концертите в Париж, Регенсбург, Будапеща, Берлин, Залцбург, Любляна, Вроцлав и Никозия. През 2007 г. ансамбълът издава първия си компактдиск с творби на словашки автори като Павол Шимай, Евгений Иршаи, Владимир Годар, Петер Мартинчек, Илия Зелйенка, Мариан Варга и Любица Малаховска-Чековска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България