Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Челистът Методи Недялков прави изложба с акварели

Методи Недялков (в средата) на откриването на изложбата си „Импресии от земния рай”. На снимката от изложбата е заедно с кураторката Цена Бояджиева (жената до него) и с колегите си от Софийската филхармония, където в продължение на 40 години Методи Недялков работеше и на която беше солист.

Картините „Импресии от земния рай“ са изложени в мраморното фоайе на зала „България“

Съдбата на Методи Недялков би настроила някои в очакване да видят мрачни и тежки картини. Акварелите на музиканта сияят жизнерадостно в нежни цветове от стените на Мраморното фоайе в зала “България”.

Изложбата “Импресии от земния рай” е съставена в по-голямата си част от последните произведения на автора. Впечатление прави една характерна особеност – в левния край картините остават някак загатнати, недоизписани.


Но да започнем отначало. Методи Недялков е музикант през почти целия си съзнателен живот. Цели 40 г. е виолончелист в Софийската филхармония.

Завършва Музикалната академия, специализира в академиите “Ференц Лист” в Будапеща и “Санта Чечилия” в Рим. Става помощник-концертмайстор и преподавател в Музикалната академия.

Както голяма част от интелектуалците, през 1989 г. се хвърля в бурята на промените. Става депутат във ВНС от квотата на СДС. Кове конституцията. И като музикант е допринесъл за едно важно решение – за това да се запази сегашният ни национален химн. Когато в VII велико народно събрание се обсъжда конституционният текст, отнасящ се до химна, са дадени много предложения, вариращи от “Шуми Марица” до “Върви, народе възродени”.

Методи Недялков е един от най-страстните защитници на песента “Горда Стара планина”, написана от Цветан Радославов през 1885 г. По време на дискусиите в парламента Методи Недялков и оперният певец и депутат Стоян Попов се изправят пред депутатите и запяват химна, за да покажат на практика красотата му.

От вълната на ентусиазма няколко години след промените Недялков се сгромолясва на дъното на дълбокото разочарование от политиката и участниците в нея. Затова и се оттегля отново в своето изкуство. За нещастие коварно заболяване го принуждава да се откаже и от нещо много по-важно – от музиката. Заради напреднал диабет губи единия си крак, а впоследствие и чувствителността на пръстите на ръцете.

Но когато човекът е надарен, талантът не може да бъде удържан. Недялков започва да рисува. Скромността и трезвата преценка му пречат да се самозабрави и той непрекъснато подчертава, че в картините му има някои професионални несъвършенства. Въпреки че тази – “Импресии от земния рай” – е десетата му самостоятелна изложба и третата в галерия “България”.

Преди две години нов удар на съдбата го поваля на легло. Методи получава тежък инсулт, който обездвижва изцяло лявата му страна. С много упражнения той успява да възстанови мускулите на гърба си достатъчно, за да може да седи и да държи четката. Всеки Божи ден музикантът рисува по два часа с любимите си акварелни бои. Твори пейзажи по спомени. Рисува Дружбенското езеро, картини от многобройните турнета като музикант, планински и морски гледки.
Независимо откъде са, картините му носят много емоция и едно общо много важно послание: животът е прекрасен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете