Ченалова на съд за енергийни търговци (обзор)

Прокуратурата праща на съд бившата съдийка Румяна Ченалова за нарушения дело между енергийни търговци. Това обяви днес говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Софийската градска прокуратура (СГП) обвинява Ченалова в две престъпления. Първото е по служба. Според държавното обвинение в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. тя е извършила 14 нарушения във връзка със съдебния спор между фирмите “ОЕТ- Обединени Енергийни търговци” и Националната електрическа компания (НЕК). Целта й е била да облагодетелства частната фирма.

На 18 юли 2013 г. от ОЕТ подали в Софийския градски съд искова молба срещу НЕК - поискали 6 459 922 лв. от държавното дружество. СГП твърди, че Ченалова уважила иска и насрочила делото, без ОЕТ да плати държавната такса от 258 396 лв. На 24 юли 2013 г. даже запорирала сметките на НЕК. На 15 октомври частната фирма увеличила иска си срещу НЕК с 4 392 706 лв. Отново не заплатила дължимата такса, този път в размер на 175 708 лв. Така Ченалова нанесла на НЕК щета на стойност 434 105,14 лв., която се изразява в невнесени държавни такси за разглеждане на иска на частната фирма, твърди прокуратурата. Второто обвинение срещу бившата съдийка е за документно престъпление. Според него тя е фалшифицирала протокол от открито съдебно заседание по същото дело. На 22 април 2014 г. Ченалова поправила протокол от предишното заседание. С поправката удостоверила, че по делото са постъпили документи, като уверила, че тяхната автентичност е проверена.

Според звуковите записи от съдебните заседания Ченалова не е сверила копията от представените документи с оригинала. След като съдия Ченалова е била отстранена, през януари 2015 г. друг съдия е поел делото между двете енергийни фирми, уточнява Арнаудова. “Известно ни е, че следващият съдия е отхвърлил исковата претенция на частната фирма”, заяви тя. Предстои да се насрочи дата за първото заседание по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право