Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Ченалова на съд за енергийни търговци (обзор)

Снимка: Архив

Прокуратурата праща на съд бившата съдийка Румяна Ченалова за нарушения дело между енергийни търговци. Това обяви днес говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Софийската градска прокуратура (СГП) обвинява Ченалова в две престъпления. Първото е по служба. Според държавното обвинение в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. тя е извършила 14 нарушения във връзка със съдебния спор между фирмите “ОЕТ- Обединени Енергийни търговци” и Националната електрическа компания (НЕК). Целта й е била да облагодетелства частната фирма.

На 18 юли 2013 г. от ОЕТ подали в Софийския градски съд искова молба срещу НЕК – поискали 6 459 922 лв. от държавното дружество. СГП твърди, че Ченалова уважила иска и насрочила делото, без ОЕТ да плати държавната такса от 258 396 лв. На 24 юли 2013 г. даже запорирала сметките на НЕК. На 15 октомври частната фирма увеличила иска си срещу НЕК с 4 392 706 лв. Отново не заплатила дължимата такса, този път в размер на 175 708 лв. Така Ченалова нанесла на НЕК щета на стойност 434 105,14 лв., която се изразява в невнесени държавни такси за разглеждане на иска на частната фирма, твърди прокуратурата. Второто обвинение срещу бившата съдийка е за документно престъпление. Според него тя е фалшифицирала протокол от открито съдебно заседание по същото дело. На 22 април 2014 г. Ченалова поправила протокол от предишното заседание. С поправката удостоверила, че по делото са постъпили документи, като уверила, че тяхната автентичност е проверена.

Според звуковите записи от съдебните заседания Ченалова не е сверила копията от представените документи с оригинала. След като съдия Ченалова е била отстранена, през януари 2015 г. друг съдия е поел делото между двете енергийни фирми, уточнява Арнаудова. “Известно ни е, че следващият съдия е отхвърлил исковата претенция на частната фирма”, заяви тя. Предстои да се насрочи дата за първото заседание по делото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете