Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Червеният век Няколко вида идеологически очила, през които се вижда Октомврийската революция

Карикатура Иван Кутузов - Кути

В „Епоха на крайностите: Краткият двадесети век (1914-1991 г.)“ – една от стоте най-велики книги на всички времена, според класация на в. „Гардиън“, големият британски историк Ерик Хобзбаум твърди, че епохата на „краткия двадесети век“ започва с Октомврийската революция и завършва с края на СССР. „Светът, който се разпадна на парчета в края на 1980-те години, казва той, бе светът оформен от Октомврийската революция през 1917 г.“

Днес системните леви партии не смеят да споменат или честват столетието на Октомврийската революция. Вестник „Ню Йорк Таймс“ обаче създаде специална рубрика „Червеният век“ със сърп и чук на съответната страница, на която всяка седмица качва по една статия, посветена на Октомврийската революция – до вчера там са качени 38 статии. Написани са обективистично, а редица от тях и романтично, и носталгично, заради което нашенски сайтове го ругаят, че прави „апология на комунизма“ и се вайкат, че „този про-комунистически сантимент отново е модерен в западното ляво“.

През 1991 г. с разпада на СССР в повечето от обособилите се републики честването на Октомврийската революция престава да бъде национален празник. 7 ноември днес там е работен ден, т.е. не се е случило нещо, което заслужава да бъде отбелязвано. При другите държави денят, в който са започнали техните революции, е национален празник. Американците честват своята всяка година на 4 юли, французите – на 14 юли. Китайците не само честват своята революция през 1949 г., но като туристи в Русия специално за тях е създаден маршрут по най-знаменитите места, свързани с руската революция. Когато журналисти обаче попитаха прессекретаря на президентството в Русия Дмитрий Песков защо столетието от Октомврийската революция няма да се чества, той отговари: „А във връзка с какво е нужно да се чества, обяснете ми. Не съвсем разбирам въпроса“.

Не е така в Китай, където сърпът и чукът са най-важни символи, изчезнали в Русия. Държавният исторически музей организира огромна изложба, посветена на Октомврийската революция. Членът на Политбюро на ККП Лиу Куибао заяви, че „Октомврийската революция превърна социализма от идеал в реалност“, тя „донесе марксизма-ленинизма в Китай“ и „историческото наследство на руската революция и огромните достижения на социализма в бившия СССР не могат да бъдат заличени от неговия разпад“.

Битката за „Червеният век“ ни демонстрира няколко вида идеологически очила, през които се вижда той.
Либералните идеологически очила станаха най-модните през 1990-те години Всичко, което не е либерално, бе заклеймено като „тоталитарно“. Станалото през 1917 г. е началото на изграждане на едно „изкуствено“, „затворено“, „утопично“ общество. Тези възприятия на Октомврийската революция доминират у нас след 1989 г. и неслучайно и досега в езика на лидерите на основните партии станалото се характеризира с езика на Франсис Фукуяма като „преход към демокрация“.
Консервативните идеологически очила възприемат Октомврийската революция, като заговор на чужди агенти и банкери, като преврат с бедствени следствия за Русия. Един от водещите рупори на руския консерватизъм – сайтът „Двуглав орел“ говори за „Крушението на монархията в Русия като геополитическата катастрофа на ХХ век“. Златната епоха на руската история е тази на Николай II. Типичен техен представител е популярният в България Леонид Решетников, който смята, че бъдещето на Русия е във възстановяването на монархията и се надява ако Путин спечели отново президентските избори, да направи именно това.

Социалдемократическите идеологически очила показват Октомврийската революция като резултат на кризата в края на Първата световна война, но довела до негативни резултати, поради липсата на демокрация. Така разсъждават от времето на Карл Кауцки тогава, до БСП днес, която се отказа от комунизма и неговите символи – петолъчка, сочеща бъдещето, и сърп и чук. След Втората световна война и особено след началото на неолибералния капитализъм социалдемократите се отказаха от Маркс, от идеята, че са изразители на определена класа. Затова и тяхното виждане за Октомврийската революция не се различава съществено от това на либералите.

Троцкистките и анархистки идеологически очила възприемат станалото през 1917 г. като буржоазна революция, довела до държавен капитализъм. Най-известният троцкистки анализ на обществото в Съветския съюз е книгата на идеолога на британската троцкистка Социалистическа работническа партия Тони Клиф „Държавният капитализъм в Русия“. Анархистите смятат, че бъдещото комунистическо общество е било възможно, но тези които са го извършили, са измамили хората и са направили буржоазна контрареволюция.

Марксистко-ленинските идеологически очила виждат социализма като възникнал исторически в страни с по-ниско равнище на развитие, което изисква и по-продължителен преходен период, множество етапи в изграждането му. Така смятат например десет леви организации в САЩ, които организират в Ню Йорк на „Бродуей“ на 7 ноември голямо честване на 100-годишнината от Октомврийската революция. Така виждат нещата и в Китай, където изграждането на днешния китайски социализъм се разглежда като резултат на Октомврийската революция.

Неомарксистките идеологически очила виждат света като система, в която има капиталистически център, периферия и полупериферия, между тях има асиметрични отношения на експлоатация и в тях може да възникват в различни периоди различни форми на отрицание на капитализма, като се почне от локално равнище във вид на кооперативи и кибуци и се стигне до държавно равнище в рамките на обособяващи се от световната система държави. Появяват се различни версии на социализма, свързани с различни видове и равнища собственост – от колективната общинна собственост в докапиталистическите общества и кооперативите в капиталистическите, до версии на реализация на ранни форми на изграджане на социализъм като преходно общество – съветски, китайски, латиноамерикански, африкански, арабски социализъм.

Различните идеологически очила, през които се вижда „червеният век“ днес, са все по-силно поляризирани. Либералните очила, които бяха до скоро най-продаваните, губят на идеологическия пазар и това ражда либералната истерия за „фалшивите новини“. Страстите са отново нагорещени и това не е случайно, тъй като днес във водещите западни страни наблюдаваме тенденция на абсолютно обедняване на големи групи от хора, за която се говори през XIX век, но изглежда изчезнала по-късно. Нарастващо количество новосъздаден продукт отива у капитала. Неравенството нараства с такава скорост, че прави силно нестабилно всичко край нас. От 2000 до 2013 г. броят на живеещите в гета в САЩ е нарастнал от 7.2 до 13.8 милиона. От 2010 до 2016 г. броят на бездомниците в Англия се е увеличил със 134 %. 400-те най-богати милиардери в САЩ през 2017 г. притежават толкова богатство колкото 194 милиона от по-бедната част от американците. Седемте наследници на фамилията, собственик на корпорацията „Уолмарт“, притежават богатство колкото 40 % от по-бедната част от американското население. Дори в Канада от 2002 до 2017 г. тези, които се самоопределят като част от средната класа, намаляват от 70% на 43%. Не кой да е, а свързаното с едрия бизнес списание „Форчън“ в САЩ, излезе наскоро със статия, озаглавена „Смъртта на средната класа е нещо по-лошо отколкото си мислите“, защото при 70% от домакинствата в 25-те най-развити икономики от 2005 до 2014 г. доходите са намалели. Броят на засегнатите и оттук сърдитите, чиито доходи са отишли надолу, е огромен – между 540 и 580 милиона. Това създава буре с барут.

Маркс неслучайно става все по-популярен не къде да е, а в САЩ и Великобритания. Стигна се до там, че наскоро издателството на Масачузетския технологичен университет издаде специален наръчник „Комунизъм за деца“. Ако Софийският университет направи такова нещо, нашите антикомунисти сигурно ще внесат законопроект за закриването му. За тяхно сведение такива заглавия публикуват и издателствата на други водещи университети света „Седемнадесет противоречия и краят на капитализма“ бе книгата на Дейвид Харви, публикувана от издателството на Оксфордския университет през 2014 г. И не са само университетските издателства. Тези неща ги пишат и световните вестници. „Краят на капитализма започна“, озаглави своята статия в „Гардиън“ Пол Мейсън на 17 юли 2015 г. Наскоро пак „Гардиън“ излезе с голяма статия, озаглавена „Социализъм с гръбнак: единствената алтернатива през ХХI век“.

Да, Червеният век отново поляризира и противопоставя, както това става през 1917 г. и след това. Ражда алтернативни виждания и днес. А ако е така, очевидно още не е свършил. Очевидно още ще тресе света край нас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Еврейте отнсинедриона за да ударят православието създават комунизма в Русия.

  1. Вероятно е така. Също като кланът клинтън и нато със сърбия.
   Факт.

    1. Мне… на някои, за разлика от евроатлантиците ала плевнелиев и филип димитров, не е необходимо да им казват от посолството какво да мислят..

  2. Ти написа нова история. Комунизмът не е създаден в Русия. Впрочем нищо не е създадено в Русия. Всичко е взаимствано от вън.

  1. Циганката умря… нали Василчо? Ти впрочем от кои професори си? От тия на килограм (тон)?

 2. Статията е смешна и не изисква много време и място, за да се опровергае. Най-смешното е сравнението на Масачузетския университет със Софийския. Това е все едно да сравняваш академик Сендов с Айнщайн, който няма даже научна степен.

 3. БОЙКО БОРИСОВ
  Е КОРУМПИРАН
  ЧЕРВЕН
  На БКП-то
  ЧЛЕН…!!!

  МУЦИ, Я СИ КАЖИ
  БИЛ ЛИ СИ ЧЛЕН
  И ТИ…!!!

 4. Пичове,
  Обградени сте
  От Комунисти,
  Ни нъ зад,
  Ни нъ пред,
  Шъ ви чукат
  Нъ ред

 5. Като ви гледам
  Заплати и цени
  Явно герб+боко
  Толкоз ви цени

  От корупцията
  Братко,
  Няма по сладко

 6. Ний в Америка
  Сме зле. Наблягаме
  На морски дарове
  И добро винце

  Брато,
  Да пишеш работа,
  Не е лесна,
  Нужна е подготовка
  Чудесна…!!!

  А и добра издръжка
  Мисълта
  Да не кръшка…!!!

  Да беше само
  Мисълта,
  Ала друга
  Тема е това…!!!

 7. ЕТО КАК ЕВРЕИТЕ ИЗБИХА РУСКИЯ ЦАР И СИ СЪЗДАДОХА ДЪРЖАВА.ЛЕНИН-ЕВРЕИН,МАРКС И ЕНГЕЛС ЕВРЕИ СПОНСОРИРАНИ ОТ РОДШИЛД……………ЗА ВСИЧКО СТАНАЛО НА СВЕТА В ПОСЛЕДНИТЕ 300 ГОДИНИ СА ЗАБЪРКАНИ ЕВРЕИТЕ

 8. „Октомврийска“ през Ноември, събрала шайка евреи и други крадци, инспирирана от немския генерален щаб, основна цел- ограбване на златото и други ценности на руския народ, буржоазия и аристокрация. Възползвала се от садистичните и самоунищожителни наклонности на едно полудиво племе, взела на въоръжение мисловните полюции на един немско-еврейски търтей, допълнени от сифилистичните брътвежи на друг полухазарски, наложила се с нечувани дотогава азиатска жестокост, подлост и лъжи. Да не споменаваме и грузинския тиранин и откровен садист. „ВОСР“ прекъсна с почти един век цивилизационния процес на въпросното племе, болно и от мания за величие, за което и сега най-доброто, което може да се каже е, че след „великата“ е успяло да превърне огромната територия, която обитава в една „бензостанция с атомни бомби“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.