„Червени дяволи“ в Парка на ужасите

17 ноември 1993 година ще остане завинаги черен за цяла Франция. България прати „петлите“ в ада на „Парк де Пренс“.

5 март 2019 година е най-тъжният ден в историята на „Пари Сен Жермен“, съвременната гордост на страната световен шампион и прескъпата играчка на дубайските шейхове.

Червени дяволи“ се разходиха по „Парк де Пренс“, който вече се превърна в Парка на принцовете. В стила на сър Алекс Фъргюсън, седнал доволно в ложата, „Манчестър Юнайтед“ разпиля ПСЖ с 3:1 и го изхвърли от Шампионската лига. „Дяволите“ не биха с качествен футбол. Парижани сами поставиха пищова на челото и натиснаха спусъка. Тотално превъзходство, положения, подаръци... Още във втората минута Ромелу Лукаку вкара за 0:1. Но Хуан Бернат бързо върна – 1:1. Всичко изглеждаше под френски контрол. Докато не дойде грешка не на кой да е, на Джанлуиджи Буфон. Великият вратар, който никога не е печелил Шампионската лига, изпусна топката след далечен удар на Маркъс Рашфорд и Лукаку направи 2:1 за англичаните. И така до последната минута. Най-скандалният момент. Удар Игра с ръка на Кимпембе, разглеждане на ВАР и дузпа! Какви нерви трябва да има едно 20-годишно момче, което никога не е стреляло от бялата точка в официален мач? Питайте Рашфорд. Засили се, изстреля торпедо, невъзможно дори за Буфон. Французите изпопадаха на земята като разстреляни. Преди две години сразиха „Барселона“ с 4:0 у дома и паднаха с 1:6 на осминафиналния реванш. На същата фаза следващата година – две загуби от „Реал“. Сега обрат за историята. Никога тим не бе обръщал от домакинско 0:2 или повече. Шейховете хвърлиха над 1 милиард евро за играчи с една едничка цел – да спечелят Шампионската лига...

Може всеки съдия да ме наругае, но за мен това не е дузпа“, коментира Рио Фърдинанд, легенда на „Манчестър Юнайтед“. Цветиста псувня написа в своя туитър най-скъпият футболист в света Неймар по адрес на рефера Дамир Скомина за решението да покаже бялата точка.

Има или не, виновен си е ПСЖ. „Юнайтед“ дойде без 10 основни играчи, рано се контузи и Ерик Баи. „Отдавна не стои въпрос дали Оле Гунар Солскяр ще остане за постоянно треньор“, каза друга легенда Гари Невил.

Факт – на „Парк де Пренс“ неговият тим изравни рекорд от ерата на великия Мат Бъзби – гол в 21 поредни гостувания. А Солскяр е обречен на драматична слава. През 1999 година неговият гол в третата минута на продължението за 2:1 над „Байерн“ донесе първата титла на „Юнайтед“ в ерата на Шампионската лига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят