Министър-председателят на Армения подаде оставка

Британски финансов експерт съди Фейсбук за фалшиви реклами от негово име

Иновативни идеи със сериозен потенциал на пролетния бургаски Хакатон

Обраха турист в резерват “Мадара”

Паркиран автомобил пламна внезапно

Откраднаха камион, превозващ 8 хил. билета за “Дисниленд” в Южна Калифорния

Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Хванаха бургазлия да “готви” дрога в Сливен

Зам.-кметът на “Младост” Румен Русев пред “Труд”: Иванчева бавеше всичко

Третото дете на Кейт и Уилям е момче

Благоевград и още четири общини ще изграждат инсталации за преработка на отпадъци

Жандармеристката, уцелена от бомбичка: Това не успя да ме пречупи

Земеделски производител и авери нападнали младежи да признаят кражба на гориво

Плащаме по-скъпо и за по-некачествени храни от хората на Запад Ядем шоколад с по-малко какао, а децата ни - мляко с повече палма

Съветът на Европа: Общественото отношение към мигрантите и бежанците в България е отрицателно

Кое вещество в червеното вино удължава живота

Червеното вино може да ни помогне да живеем по-дълго, съобщиха учени, съживявайки разгорещения дебат относно съставка, която някога беше наричана „еликсир на младостта”, съобщава в. „Дейли мейл”.

Веществото ресвератрол защитава червените сортове грозде и какаовите зърна от инфекции и при суша, но в продължение на десетилетия експертите спореха дали то помага на хората да живеят по-дълго. Ново изследване установи, че веществото може да удължи живота ни, защото имитира друг защитен ензим и само две чаши червено вино може да са достатъчни, за да се усети ползата.

Предишни изследвания върху мишки показаха, че ресвератролът увеличава продължителността на живота им, повишава енергията им и предпазва от диабет, но критиците отбелязваха, че веществото било използвано в „нереалистично високи дози”.

Поради това авторите на новото изследване използвали много по-малка доза, до 1000 пъти по-малка отпреди. Техният пробив дошъл, когато комбинирали ресвератрол с ензима TyrRS, който се свързва с ядрото на клетката, когато е подложен на стрес.

Изследователите открили, че когато ресвератролът и TyrRS бъдат комбинирани, което може да се случи по естествен път в тялото, те имитират лекуваща клетките аминокиселина, наречена тирозин.

След това този процес активирал протеина PARP-1, чиято роля при възстановяването на ДНК оказва значително влияние върху продължителността на живота, твърдят учените. „Въз основа на тези резултати може да се смята, че умерена консумация на две чаши червено вино би дала на един човек достатъчно ресвератрол, за да се предпази по този начин”, заяви авторът на изследването д-р Матю Саджиш от института „Скрипс рисърч” в Калифорния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.