Червен депутат алармира: Мечтата ни за Пловдив – културна столица на Европа може да не се сбъдне

От БСП искат отчет от кмета Тотев като председател на УС на фондация „Пловдив 2019”

„18 месеца преди заветната 2019 година мечтата ни за Пловдив като европейска столица на културата не е ясно дали ще се сбъдне”,  декларира днес депутатът от коалиция „БСП за България” доц. д-р Георги Йорданов на пресконференция в града на тепетата.

Бившият директор на УМБАЛ „Пловдив” припомни хронологията около инициативата от създаването на едноименната общинска фондация, спечелването на титлата, министерското постановление от 1 април 2015 г. , определящо държавна субсидия в размер на 20 млн. лв, неговото неизпълнение и последвалото изменение преди 2 седмици с ново решение на кабинета „Бойко Борисов 3”.

„Истината е, че до момента по сметките на Община Пловдив не са постъпили никакви средства”, заключи народният представител.

От думите му стана ясно, че отговорът на културния министър Боил Банов в Народното събрание е формално преразказване на капиталовата програма от апликационната книга на Фондацията. Доц. Георги Йорданов призна още, че силно се съмнява в изпълнението на всички заложени проекти за културна инфраструктура във въпросната апликационна книга. По думите му липсва финансов и кадрови ресурс, който да гарантира реализацията на програмата.

„Кога ще се случат Тютюневият град, бул. Иван Вазов, проектът „Адата?”, попита с безспокойство червеният депутат.

На тези и други въпроси ще чакат отговор общинските съветници от БСП на извънредната сесия, която ще се проведе около 19 юли по тяхна инициатива. Димитрина Вакрилова, член на комисията по култура в местния парламент, припомни мотивите на социалистите за нарочно заседание. На първо място кметът трябва да даде отчет като председател на УС на Фондация „Пловдив 2019”.

„Общинските съветници очакват от него да докладва и какво е свършил в качеството си на кмет във връзка с препоръките от доклада на комисията по мониторинг. Тук има и едно много важно перо – взаимодействие с републиканския бюджет”, акцентира социалистката.

Тя цитира и част от тези препоръки – по-семпли и ясни послания, по-силно включване на местни културни оператори, изработване на времеви и приоритетен график за инфраструктурни проекти в това число кино „Космос” и остров Адата.

Вакрилова специално наблегна на точката, в която се препоръчва правителството да си спази финансовия ангажимент. Според социалистите на тази сесия трябва да се чуят конкретните  рискове и заплахи пред реалното изпълнение на планираните дейности до 2019 г.

„Ако се провали инициативата „Пловдив – европейска столица на културата”, сигурно виновни ще бъдат по презумция Пламен Орешарски, Сергей Станишев или някой друг. Затова нека се проведе откровено дискусията, за да реализираме тази кауза на пловдивчани”, призова общинският съветник Димитрина Вакрилова.

Според нея постановлението на Министерски съвет от преди десетина дни за отпускането на 7 милиона лева през 2017 година е позитивен сигнал, но тези пари все още не са дошли. „Общинският съвет се опитва да пренасочва средства за дейности на Фондацията. Последно бяха над 3 милиона лева”, каза в заключение Вакрилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България