Черен ден в календара или как се изкоренява расизмът в математиката

В компанията Гугъл има тест с въпроси „Какво трябва да се направи, ако забележите, че колегата ви е джендърно несъобразителен''

В САЩ току-що приключи традиционното февруарско събитие, наречено „Месец на черната история“. Черната и бялата общности си спомнят за забележителни хора и събития от историята на африканската диаспора. През февруари се провеждат възпоменателни събития в чест на борбата на обществото срещу робството, расизма, предразсъдъците и бедността, както и за приноса на афроамериканците в културния и политическия живот на страната. В театрите се представят спектакли от чернокожи режисьори с чернокожи актьори за живота на черните. Детските градини и училищата, колежите и университетите подготвят специална образователна програма, предназначена да покаже значението и неотменимостта на чернокожите в историята на САЩ. Някои хора се стараят много.

Отмяната на курса по История на изкуството в големите университети от типа на Йейл, заради това, че всички художници от Ренесанса са били бели, вече е вчерашна история. В чест на месеца на черната история Орегон обяви война на алгебрата. Според властите на щата алгебрата е расистки предмет, тъй като традиционният курс по математика съдържа „идеята за превъзходството на белите“. Като аргумент се посочва, че „фокусирането върху намирането на верния отговор е символ на превъзходството на белите“. Сега департамента по образованието на Орегон предлага програма за учителите, целяща да се „изкорени расизма в математиката“. 

Очаква се специфичното обучение да помогне на учителите „да се справят с 14 аспекта на културата, свързана с превъзходството на белите, включително перфекционизма, обективността и индивидуализма“. Също така програмата трябва да „насърчава учителите да не се съсредоточават върху един-единствен верен отговор, а да измислят поне два или повече отговора, които могат да решат задачата“. Обективността и концентрирането върху верния отговор сега се считат за расизъм. 

Очевидно членовете на движението BLM не са в състояние да научат алгебрата и затова тя трябва да бъде заменена или премахната в името на нещо като "етноматематика". Всичко това изглежда като шега, измислена, за да се опорочи борбата срещу расизма. Само че това е наистина реален документ, издаден от официална институция. Някъде и някога се появи шегата, че шахът е расистки спорт, защото белите започват първи. Но сега това се декларира с цялата му сериозност.

Американските училища харчат парите на данъкоплатците с неприкрита индоктринация, за да възпитават младежта с прогресивните идеи. Идеите за „социална справедливост“ се превърнаха в новата учебна програма. Наскоро в едно училище в Ню Йорк родителите бяха помолени да оценят собствената си „белота“ по скалата, варираща от „привърженици на превъзходството на бялата раса“ до „привърженици на антибялото“.

Град Бъфало, Ню Йорк, е подготвил новите си учебни програми, които ще научат учителите и техните ученици как да станат по-„прогресивни“. Учениците от средните училища и гимназиите ще бъдат обучавани с материали като „Расовата мощ на белия елит“. А децата в предучилищна възраст ще бъдат информирани за опасността от полицейската жестокост. За целта ще им се показват видеоклипове и снимки на чернокожи деца, застреляни от полицията. Според City Journal учебните програми вече са одобрени и приети за работа.

Като цяло, Ню Йорк отдавна се стреми да бъде в челните редици на борбата за расова справедливост. Миналата година бяха организирани обучения на учителите за борбата с расизма. Общото бюджетно финансиране на Програмата за ''разнообразието'' в училищата на Ню Йорк е $23 млн. Според съобщения в медиите обаче програмата внезапно е придобила расистки характер. По време на семинарите учителите се обучаваха за необходимостта да различават децата на чернокожите и латиносите за сметка на белите и азиатците, да слушат как евреите разказват за преживяванията на своите родители, пострадали от расизма по време на Холокоста и да минат тестовете за техните привилегии. Материали, използвани в такива сесии, включват в себе си работни листове за ''привилегиите на белите'', в които хората са помолени да оценят собствения си привилегирован статус.

В същото време, според съобщенията в пресата, Мат Гонзалес, съветник в нюйоркския департамент по образованието, не вижда никакви противоречия във всичко това. Той заяви, че приемането на тази програма трябва да предизвиква дискомфорт, а обсъждането на привилегиите на белите е единственият начин за изясняване на съществуващия проблем.

Борците срещу расизма се събраха с помощта на виртуална реалност. Професорите от Университета в Аризона разработват програма, която ще позволи с помощта на специални очила с добавена реалност да се влезе в симулация, където ако сте чернокож, и ви се подиграват по всякакъв възможен начин за това, вие можете да правите саркастични забележки и като цяло да се държите враждебно. В един от тези сценарии на подобна симулация на „черните“ е позволено да унижават полицията.

Частните компании също не изостават от актуалния дневен ред. Големите корпорации периодично провеждат обучение за „разнообразието“. В IT гиганта Google това е задължителна процедура, която не може да бъде избегната, и в нейните рамки трябва да се запознаете с редица „разработващи“ материали и след това да преминете теста. За него се дават 2 седмици. 

Въпроси като този: „Как да донеса (съобщя) за колега, който има недостъчен търпимост към мултикултурните практики?“ Или „Какво трябва да се направи, ако забележите, че колегата ви е джендърно несъобразителен''. Всъщност това дори не е обучение, а атестация. И ако се провалите, ще бъдете уволнен. Или като минимум ще отговаряте на куп въпроси от отдела за персонала.

Преди седмица в мрежата попаднах на обучителен курс на компанията Coca-Cola. Като част от Програмата за културните различия беше формиран курс за обучение „Как да станем по-малко бели“ за служителите. Отговорът е много прост - по-малко да нарушавате правата на другите, да бъдете по-малко арогантни, да сте по-малко самоуверени, да сте по-скромни, да се научите да слушате другите, да им вярвате, да скъсате с бялата солидарност или с определена партия, което може да означава „общност“, „компания“ или „партия“. Ако говорим за солидарност с Партията, струва си да си припомним, че Coca-Cola винаги е имала отлично усещане за конюнктурата. 

По едно време компанията успешно си сътрудничеше с Хитлер, ставайки генерален спонсор на Олимпийските игри през 1936 г. в нацистка Германия и от това спечели милиони долари. И сега тя отново се приспособи към "пазара" и успешно изгаря мисленето за "бялото превъзходство" с нажежено желязо.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения