На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Черешата е любимият плод на населените места у нас Най-много почитат ароматния червен плод в Смолянско и Кърджалийско

Църква в Черешовица, Монтана. Снимка: Уикипедия

Вишните допълват „черешовото“ превъзходство

В Кюстендилско никое селище не носи име на плода, станал символ на региона

В България има близо 50 населени места, носещи имена на плодове. Сред тях най-много – 11 – са тези с името на череша. Парадоксално е обаче, че въпреки изключително популярните кюстендилски череши именно в област Кюстендил няма нито едно населено място, носещо такова име.

Най-често се срещат названия на селища с име на череша в Южна България.

Най-многолюдно е с. Череша. То се намира в община Руен, област Бургас. По официални данни от ГРАО населението му наброява 711 души, които са от турски произход, предимно преселници от Кърджали.

В област Кърджали се намира и с. Черешица с население около 300 души.

С. Черешка е третото с “черешово” име в Кърджалийско. То е едно от най- запустелите села. По официални данни населението му се състои от 21 души.

В Смолянско селата с имена на череши са 4 – Черешките, Черешово, Черешовска река и с. Добрева череша.

Интересна е историята на Черешово, чието население в момента официално наброява 8 души. В османски поименен регистър от 1841 г. се посочва, че в армията е постъпил войник от селото, което е косвено доказателство, че по това време в селото са живели помаци. Според Любомир Милетич към 1912 година населението на селото се състои само от помаци. През 1912-1913 година броят им в Черешово е 110.

Селата Черешките и Черешовска река днес се населяват от по 9-10 души според данни от ГРАО.

В Благоевградско се намира с. Черешница, което в момента се обитава от 42 души. През ХIХ век то е чисто българско. Според “Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника”, издадена 1878 година, селото се състои от 480 българи. През 1869 година жителите му заменят гръцките книги в църквата със старобългарски.

Другото село в област Благоевград е Черешово. По официални данни то е с население от 258 души.
В Северозападна България има местност Черешака в близост до Монтана, на която е кръстено селото Черешовица.

Хората от другите села по поречието на река Златица, вливаща се в язовир “Огоста” до Монтана, са казвали за слизащите планинци: “Този идва от Черешака.” Днес има местност Черешов рът, която навремето е била обрасла с диви череши.

В Северна България има едно село с име на череша – Черешово, близо до Русе.

Разновидност на “черешовите” имена на населени места са “вишневите”. Те са две – с. Вишна в област Бургас и Вишнево в Смолянско.

 

Високите цени – повод за шеги и закачки

Високите цени на черешите в началото на сезона станаха повод да се развихри народното творчество в социалната мрежа фейсбук. Тя изобилстваше от шегаджийски статуси, картинки и вицове за череши.
“Череши на лизинг. Изгоден погасителен план. Одобрение до 15 минути. Само с лична карта”; “Предлага ли някоя банка хладилен трезор, че имаме малко череши за съхранение.” Това са само част от майтапчийските публикации в мрежата.

В надпреварата по оригиналност се появиха и шеги с текстове на песни. “Две праскови посях и две череши… – поет пророк, знаел е какво ще поскъпне!” – закачка с Петър Василев, автор на емблематичната песен на “Диана експрес” “Две праскови и две череши”. Или пък: “Новата свалка в интернет – 100 кила череши давам само да те притежавам” – препратка към песента на Тодор Колев “100 кила ракия давам”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.