Черният дроб влияе на сексуалната активност

Проблемът с неалкохолната стеатоза тревожи света

Черният дроб не произвежда полови хормони, но има ключова роля в цикъла им в организма на човека. Оказва се, че когато нещо не е наред в работата му, това може да се отрази неблагоприятно на сексуалния живот както на мъжете, така и на жените.

Най-напред, черният дроб произвежда холестерол, а той е строителен материал за стероидните хормони. Именно от него чрез химически преобразувания се получават „мъжкият“ тестостерон и „женският“ естроген.

На второ място, черният дроб отговаря за инактивацията на хормоните. По-просто казано, той ги разрушава в даден момент и ги извежда от организма. От неговото състояние зависи какво количество полови хормони ще бъдат произведени и дали навреме те ще напуснат тялото на човека.

И двете неща са важни за доброто самочувствие, здравето и сексуалното влечение.

Какво се случва с хормоните при мъжа и жената, когато има „неизправности“ в работата на черния дроб и как може да се поправи положението?

Реакция на мъжкия организъм 

Хормоните, отговарящи за половото влечение и еректилната функция на мъжете, се наричат андрогени и се отделят от надбъбречните жлези. Тестостеронът е най-известният от андрогените. Ако в мъжкия организъм се произвежда недостатъчно тестостерон, отслабват едновременно и желанието, и способността за секс, тъй като при дефицит на хормона се развива ендокринна еректилна дисфункция и се появяват проблеми с ерекцията.

Друга ситуация е, когато тестостеронът се произвежда в достатъчно количество, но черният дроб не го унищожава своевременно. Тогава мъжките хормони се превръщат в женски. Ето защо на мъжете, болни от цироза на черния дроб, често гърдите им се увеличават.

Признаци за повишено ниво на женските хормони в мъжкия организъм са също отлагане на тлъстини в зони, където те са по-характерни за жените, изчезване на окосмяването на места, където то е характерно за тях и където то отсъства при жените, поява на кожни обриви, акне. И проблеми със сексуалното влечение и ерекцията.

Реакция на женския организъм

Жените, които имат проблеми с черния дроб, могат да правят секс, но без особено желание за това. Те развиват астеничен синдром, който се проявява в слабост, бързо уморяване, намалена физическа издръжливост, угнетено емоционално състояние. Всички тези симптоми се появяват заради нарушената детоксикация на организма, която се извършва от черния дроб.

Шлаките и токсините се натрупват в организма и  след време у жените се развива астенична депресия. Тя е устойчива и не е свързана със степента на натоварване.

Стига се дотам, че жените изпитват умора дори и при най-обикновени действия като сутрешното измиване. При тях се наблюдават апатия, песимизъм, чувство на безпомощност и безперспективност. Часто развиват и анхедония – загуба на способността да изпитват удоволствие от каквото и да е. Губи се мотивацията за дейности, които обикновено носят положителни емоции, включително спорт, музика, секс, социални контакти. Освен това се намалява производството на необходимите женски хормони, а се увеличава производството на мъжки. Когато е нарушено оползотворяването на естрогена, жената изпитва болка и уплътнения в гърдите, болезнена менструация. Естествено, при такива условия да се мисли за секс, е почти немислимо.

Как да се възстанови нормалният интимен живот

Добре е човек да спре за момент и да се вгледа в себе си. В потока на ежедневните занимания преставаме да обръщаме внимание на това, което ядем и пием, колко време прекарваме на свеж въздух, какви лекарства и в какво количество приемаме. Най-разпространеният в света проблем в момента е неалкохолната чернодробна стеатоза. Причините за нейното развитие са обилно хранене с висококалорични ястия, талия при жените над 80 см, а при мъжете - 94 см и нагоре.

Злоупотребата с алкохол е най-прекият път към алкохолна чернодробна болест или алкохолен хепатит. Когато се взимат безразборно лекарства, те също могат да увредят черния дроб с всички възможни последствия, включително и понижена сексуална активност.

Ако човек има в живота си рискови фактор за заболяване на черния дроб, добре е да провери състоянието му. Да направи ехографско изследване на органите в коремната кухина и на чернодробните ензими. Когато проблемът е в начален стадий, черният дроб реагира добре на лечението, което обикновено включва прием на хепатопротектори, диета и минимална физическа активност, например ходене 30 минути дневно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве