Нетаняху заяви, че ще започне преговори за съставяне на силно ционистко правителство

Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Черният дроб влияе на сексуалната активност

Проблемът с неалкохолната стеатоза тревожи света

Черният дроб не произвежда полови хормони, но има ключова роля в цикъла им в организма на човека. Оказва се, че когато нещо не е наред в работата му, това може да се отрази неблагоприятно на сексуалния живот както на мъжете, така и на жените.

Най-напред, черният дроб произвежда холестерол, а той е строителен материал за стероидните хормони. Именно от него чрез химически преобразувания се получават „мъжкият“ тестостерон и „женският“ естроген.
На второ място, черният дроб отговаря за инактивацията на хормоните. По-просто казано, той ги разрушава в даден момент и ги извежда от организма. От неговото състояние зависи какво количество полови хормони ще бъдат произведени и дали навреме те ще напуснат тялото на човека.

И двете неща са важни за доброто самочувствие, здравето и сексуалното влечение.
Какво се случва с хормоните при мъжа и жената, когато има „неизправности“ в работата на черния дроб и как може да се поправи положението?

Реакция на мъжкия организъм 

Хормоните, отговарящи за половото влечение и еректилната функция на мъжете, се наричат андрогени и се отделят от надбъбречните жлези. Тестостеронът е най-известният от андрогените. Ако в мъжкия организъм се произвежда недостатъчно тестостерон, отслабват едновременно и желанието, и способността за секс, тъй като при дефицит на хормона се развива ендокринна еректилна дисфункция и се появяват проблеми с ерекцията.
Друга ситуация е, когато тестостеронът се произвежда в достатъчно количество, но черният дроб не го унищожава своевременно. Тогава мъжките хормони се превръщат в женски. Ето защо на мъжете, болни от цироза на черния дроб, често гърдите им се увеличават.

Признаци за повишено ниво на женските хормони в мъжкия организъм са също отлагане на тлъстини в зони, където те са по-характерни за жените, изчезване на окосмяването на места, където то е характерно за тях и където то отсъства при жените, поява на кожни обриви, акне. И проблеми със сексуалното влечение и ерекцията.

Реакция на женския организъм

Жените, които имат проблеми с черния дроб, могат да правят секс, но без особено желание за това. Те развиват астеничен синдром, който се проявява в слабост, бързо уморяване, намалена физическа издръжливост, угнетено емоционално състояние. Всички тези симптоми се появяват заради нарушената детоксикация на организма, която се извършва от черния дроб.

Шлаките и токсините се натрупват в организма и  след време у жените се развива астенична депресия. Тя е устойчива и не е свързана със степента на натоварване.

Стига се дотам, че жените изпитват умора дори и при най-обикновени действия като сутрешното измиване. При тях се наблюдават апатия, песимизъм, чувство на безпомощност и безперспективност. Часто развиват и анхедония – загуба на способността да изпитват удоволствие от каквото и да е. Губи се мотивацията за дейности, които обикновено носят положителни емоции, включително спорт, музика, секс, социални контакти. Освен това се намалява производството на необходимите женски хормони, а се увеличава производството на мъжки. Когато е нарушено оползотворяването на естрогена, жената изпитва болка и уплътнения в гърдите, болезнена менструация. Естествено, при такива условия да се мисли за секс, е почти немислимо.

Как да се възстанови нормалният интимен живот

Добре е човек да спре за момент и да се вгледа в себе си. В потока на ежедневните занимания преставаме да обръщаме внимание на това, което ядем и пием, колко време прекарваме на свеж въздух, какви лекарства и в какво количество приемаме. Най-разпространеният в света проблем в момента е неалкохолната чернодробна стеатоза. Причините за нейното развитие са обилно хранене с висококалорични ястия, талия при жените над 80 см, а при мъжете – 94 см и нагоре.
Злоупотребата с алкохол е най-прекият път към алкохолна чернодробна болест или алкохолен хепатит. Когато се взимат безразборно лекарства, те също могат да увредят черния дроб с всички възможни последствия, включително и понижена сексуална активност.

Ако човек има в живота си рискови фактор за заболяване на черния дроб, добре е да провери състоянието му. Да направи ехографско изследване на органите в коремната кухина и на чернодробните ензими. Когато проблемът е в начален стадий, черният дроб реагира добре на лечението, което обикновено включва прием на хепатопротектори, диета и минимална физическа активност, например ходене 30 минути дневно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.