Чернокожа Ана Болейн шокира англичаните

Джоди Търнър-Смит преобръща представите за една от знаковите личности в английската история.

Джоди Търнър-Смит се снима в ролята на кралицата

Историята на Ана Болейн, обезглавената втора съпруга на английския крал Хенри VIII, е екранизирана поне 13 пъти досега. Ролята на кралицата бунтарка са изиграли актриси като Женевиев Бюжо, Натали Портман, Натали Дормър, Ванеса Редгрейв. А сега в нея влезе чернокожата Джоди Търнър-Смит, която вече започна снимките на минисериала от три епизода, който трябва да излезе на екран в края на тази година. Това шокиращо за англичаните решение е взела режисьорката Линзи Милър.

Джоди Търнър-Смит е от ямайски произход, но е родена във Великобритания. По-късно се преселва в САЩ, където завършва университет. Работи в банка, когато неин приятел я запознава с рапъра, музикален продуцент и моден дизайнер Фарел Уилямс. Певецът я убеждава, че мястото й не е в банката и скоро тя започва да се изявява като модел. Не след дълго се снима в сериала „Истинска кръв“. Седем години по-късно Chanel 5 я избира за ролята на Ана Болейн.

Джоди е вдъхновена от голямото предизвикателство. Тя казва в интервю, че й харесва как кралицата се е възпротивила на неравенството между половете и е нарушила традициите във времето, когато жената е можела да бъде само съпруга или любовница.

Новият прочит на живота на една от най-значимите личности в английската история, меко казано, изненада консервативните британски критици. Те не са доволни и от избора на актьора, който ще изиграе Хенри VIII – Марк Стенли. Нямат забележка към качествата, а към външността му – напълно противоположна на тази на края, за който е известно, че е страдал от затлъстяване.

От друга страна, някои смятат, че изборът на Джоди Търнър-Смит е не само оправдан, но даже символичен. Ана Болейн въстава срещу пълната власт на мъжете и се бори за независимост и достойно място на дъщеря си, бъдещата кралица Елизабет I. А кой може да покаже по-добре такова опълчване на предразсъдъците от тъмнокожа актриса?

Коментари

Задължително поле