Чернокопът прави дъмпинг на шарана

Броени дни преди Никулден на рибната борса “Краснодар” в Бургас излязоха шараните. Търговците пускат по 6 лева килото, а рибите са близо 2-килограмови. Тази година цената на шарана не само че няма да е по-висока, но може и да падне драстично, прогнозират самите продавачи.

Така е, защото имаше богата рибна есен, а фризерите са пълни с паламуди и чернокопи. Чернокопът в момента върви на пазара по 5 лева за килограм.

Междувременно инспектори от Агенцията по храните започнали масови проверки на кораби и купувачи, съобщи д- р Георги Митев, директор на институцията в Бургас. На пристанищата експертите гледат корабите и лодките с риба под лупа. Инспектира се дали корабът е регистриран в ИАРА и в агенцията, дали спазва нужните хигиенни изисквания. Проверяват се и купувачите, които идват директно при лодките. Какво количество купуват, с каква цел, гледат се и автомобилите им. Идеята е да няма черна борса по празника, както и да се продава наистина качествена и прясна риба навсякъде. От тази седмица започват проверките и по самите тържища.

Варненци ще празнуват Никулден с морска риба, а не с традиционния шаран. Такава прогноза правят продавачи на борсата, където от месец има небивало изобилие от прясна черноморска риба. За първи път от десетилетия насам в късна есен на Север излезе паламуд и цената на вкусната риба падна почти двойно до 7-8 лв./кг. Пазарът преля и от чернокоп. Доскоро килото се търгуваше за 4-5 лв., но през последните дни морето се изпразни и вкусната риба поскъпна до 7-8 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България