Черноморец на бунт заради радиоактивния "Вромос"

залив Вромос

"Кой извади скелета от гардероба?", питат хотелиери

"Кой извади скелета от гардероба?". С това скандиране ресторантьори и хотелиери от Черноморец се събраха пред кметството на курорта. Причината- обявеното от РЗИ повишено ниво на радиация в залива "Вромос", който се намира в непосредствена близост до града.

Хотелиерите са бесни, че туристите, щом прочели тази информация, започнали да си стягат багажа, със сигурност щяло да има и отменени резервации. "Ше ни провалят сезона. Аз, децата ми, моите родители, комшии, всички живеем и плажуваме тук от години, но както виждате- нищо ни няма", заявиха местните. Те припомниха как през 2010 година тогавашният губернатор Константин Гребенаров забрани плажуването на "Вромос"- заливът, който е изключително удобен и предпочитан за къпане, защото е край пътя, не е застроен и има зеленина. Набучени бяха и забранителни табели, во нищо н помогна- туристите ги събориха с гняв и с мотива, че това за радиацията било лъжа.

Всъщност има радиация заради факта, че преди години близка мина е изхвърляла отпадъци директно в морето.

Плажът и морското дъно в началото на залива са радиоактивни. Но ние можем да предупредим. Дали ще ни послушат, това е въпрос на личен избор. не може насила да ги изгоним, каза пред "Труд" д-р Вергиния Цанова, зам. шеф на РЗИ.

Преди време всички се сърдеха, че властите не обявяват данните за радиация, сега се сърдят защо ги обявяват, заключи местен жител, пожелал анонимност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България