на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Черноморската флотилия отново изплава в политиката

Мине – не мине време и политиците започват да се повтарят. Само че с обратен знак. Зависи от ситуацията и дали предстоят избори. Сега на дневен ред е Черно море. Колко кораби има там и накъде гледат оръдията им? Ще има ли война или плаването е за учения и синхронизиране на подготовката?

В началото на миналото лято управляващи и опозиция в комисията по отбрана укориха тогавашния министър Николай Ненчев, че не обяснява по най-добрия начин поел ли е ангажименти за участието ни в т.нар. Черноморска флотилия, чийто инициатор се оказа Румъния. Да, дадохме лош сигнал, създадохме напрежение, безпокои ме, че създаваме напрежение и при нашите съюзници, призна Ненчев. Тогава отново заработи трикът с разваления телефон, за да остане българинът в неведение. И да оправдаем лошата комуникация във властта.

Седмица преди това тримата първи мъже – президент, премиер и министър на отбраната, бяха се обединили около тезата, че България не е подкрепяла инициативата за съвместна флотилия в Черно море (общ черноморски фронт) и може да участва само ако тя е в рамките на НАТО. На спешен брифинг те се зарекоха, че за флотилии с румънците не е говорено, всичко това били „медийни спекулации“.

Миналата седмица също Николай Ненчев, но вече само като лидер на БЗНС, заяви, че няма отговори на най-важните въпроси, засягащи националната сигурност на страната ни. И призна, че засиленото присъствие на съюзни сили в акваторията на Черно море е било дискутирано по време на неговия мандат, т.е. на кабинета „Борисов 2“. Но се похвали, че тогава е информирал предварително обществото каква позиция ще отстоява България, забравяйки критиката от управляващи и опозиция на споменатото заседание на комисията по отбрана.

На прицела на доскорошните управляващи сега е служебният военен министър ген. Стефан Янев. Имал ли е мандат и от кого да увеличава военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море? Питанията са от тези, които не дават и прашинка да падне върху имиджа им на натовци. Сипят обвинения, вместо да ръкопляскат на такава евентуална позиция. В същото време са наясно, че внушават нещо, което не стои точно така. Българинът обаче нека да се чуди откъде ще изгрее слънцето и да се раздвоява в размислите си кой ще го защити при бъдеща война. Защото нашите кораби, включително двете фрегати, не биха свършили работа, колкото и професионализъм и героизъм да има в екипажите.

Оказа се, че в Черно море става или ще става това, което искат и от ГЕРБ, и от БСП. Преждевременно напусналото политическия фронт правителство на Бойко Борисов е приело рамковата позиция, която бившият вече президент и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев е представил на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли м.г. Става дума за подкрепа на мерките на алианса за увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие. Неговата основна цел е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компонент. По-конкретно, засилено провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. За тогавашните управляващи това беше добре. Тези дни обаче символът на тяхната Черноморска флотилия отново изплава. Едва ли не ще се откажат от политиката си, най-вероятно за да спечелят повече гласове на изборите. Макар че, както се оказа, на срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел е решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в Черноморския регион.

Това, че адаптираното присъствие на НАТО в Черноморския регион е напълно в контекста на приетите решения във Варшава, потвърди и и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на ежегодната конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО, която се проведе в София. Към настоящия момент се фокусираме към оптимизиране на тренировките и ученията, осъществявани в Черноморския регион, към пълното ефективно и оптимално използване на посещенията на постоянните военноморски групи на НАТО в Черно море, каза той. Стремим се колективните ни действия да се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност, заяви още вицеадмиралът.

Политическата престрелка толкова зачести, че се наложи да се намеси тежката артилерия. С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема „сигурност“, писа във фейсбук президентът и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев. В последните дни, продължи той, изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Планираните военни учения на НАТО в Черно море, продължава държавният глава, договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“, посочва президентът, цитирайки един друг политик.

Сигурност – да, но без заигравки

Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата „сигурност“ не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност, заяви тези дни президентът Румен Радев.

Не само некомпетентност. Тя не търпи и политически заигравки, включително прескачане от едната страна на барикадата на другата. Макар че ще бъде добре, ако България има модерно въоръжена флотилия. Тогава присъствието на други съюзнически сили в Черно море ще бъде по-малко наложително.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Бе всички знаем, че натовец и евроатлантик е синоним на шизофренизъм. Плевнелиев беше живото доказателство за това. Какво остава тогава за обикновени бостанджии?!

  2. Шизофренията е психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции /Уйкипедия/. Няма да коментирам никого. Няма да обвинявам никого. Нека всеки, четейки написаното под тази и под останалите статии в Труд, САм си отговори на въпроса кой от коментиращите се вмества в параметрите на тази болест. Само за уточнение – арогантноста, безпардонноста, самозаблудата и желанието не да се коментират фактите а обстоятелствата всъщност си е нарушение в мисловния процес. Та САМИ си отговорете кой….!!! Кой? Кой? Кой?….

  3. Щом сме страна-членка на НАТО, трябва да изпълняваме решенията на Централата, колкото и да не ни харесват, дори, както е в случая, да не са ни изгодни.А президентът си е натовец, одобрен напълно от Вашингтон, най-вероятно и подсказан на прислугата корнелка, характерът на НЕГОВИЯ служебен кабинет го доказва – главният му кадровик е баш евроатлантикът соломунчо паси. Гербаджиите и особено шебеците-реформатори и десебейци вдигат за прикритие шум, че е русофил – нищо подобно.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.