НАП пуска приложението за проверка на изтеклите лични данни КЗК влиза на проверка в приходната агенция

Интензивен трафик през всички пунктове на границата с Румъния

Саудитска Арабия освободи задържан ирански танкер

Космическият център в Хюстън отпразнува 50 години от кацането на Луната

Ето какво ще е времето днес

На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Черноморската флотилия отново изплава в политиката

Мине – не мине време и политиците започват да се повтарят. Само че с обратен знак. Зависи от ситуацията и дали предстоят избори. Сега на дневен ред е Черно море. Колко кораби има там и накъде гледат оръдията им? Ще има ли война или плаването е за учения и синхронизиране на подготовката?

В началото на миналото лято управляващи и опозиция в комисията по отбрана укориха тогавашния министър Николай Ненчев, че не обяснява по най-добрия начин поел ли е ангажименти за участието ни в т.нар. Черноморска флотилия, чийто инициатор се оказа Румъния. Да, дадохме лош сигнал, създадохме напрежение, безпокои ме, че създаваме напрежение и при нашите съюзници, призна Ненчев. Тогава отново заработи трикът с разваления телефон, за да остане българинът в неведение. И да оправдаем лошата комуникация във властта.

Седмица преди това тримата първи мъже – президент, премиер и министър на отбраната, бяха се обединили около тезата, че България не е подкрепяла инициативата за съвместна флотилия в Черно море (общ черноморски фронт) и може да участва само ако тя е в рамките на НАТО. На спешен брифинг те се зарекоха, че за флотилии с румънците не е говорено, всичко това били „медийни спекулации“.

Миналата седмица също Николай Ненчев, но вече само като лидер на БЗНС, заяви, че няма отговори на най-важните въпроси, засягащи националната сигурност на страната ни. И призна, че засиленото присъствие на съюзни сили в акваторията на Черно море е било дискутирано по време на неговия мандат, т.е. на кабинета „Борисов 2“. Но се похвали, че тогава е информирал предварително обществото каква позиция ще отстоява България, забравяйки критиката от управляващи и опозиция на споменатото заседание на комисията по отбрана.

На прицела на доскорошните управляващи сега е служебният военен министър ген. Стефан Янев. Имал ли е мандат и от кого да увеличава военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море? Питанията са от тези, които не дават и прашинка да падне върху имиджа им на натовци. Сипят обвинения, вместо да ръкопляскат на такава евентуална позиция. В същото време са наясно, че внушават нещо, което не стои точно така. Българинът обаче нека да се чуди откъде ще изгрее слънцето и да се раздвоява в размислите си кой ще го защити при бъдеща война. Защото нашите кораби, включително двете фрегати, не биха свършили работа, колкото и професионализъм и героизъм да има в екипажите.

Оказа се, че в Черно море става или ще става това, което искат и от ГЕРБ, и от БСП. Преждевременно напусналото политическия фронт правителство на Бойко Борисов е приело рамковата позиция, която бившият вече президент и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев е представил на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли м.г. Става дума за подкрепа на мерките на алианса за увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие. Неговата основна цел е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компонент. По-конкретно, засилено провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. За тогавашните управляващи това беше добре. Тези дни обаче символът на тяхната Черноморска флотилия отново изплава. Едва ли не ще се откажат от политиката си, най-вероятно за да спечелят повече гласове на изборите. Макар че, както се оказа, на срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел е решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в Черноморския регион.

Това, че адаптираното присъствие на НАТО в Черноморския регион е напълно в контекста на приетите решения във Варшава, потвърди и и.д. началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на ежегодната конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО, която се проведе в София. Към настоящия момент се фокусираме към оптимизиране на тренировките и ученията, осъществявани в Черноморския регион, към пълното ефективно и оптимално използване на посещенията на постоянните военноморски групи на НАТО в Черно море, каза той. Стремим се колективните ни действия да се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност, заяви още вицеадмиралът.

Политическата престрелка толкова зачести, че се наложи да се намеси тежката артилерия. С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема „сигурност“, писа във фейсбук президентът и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев. В последните дни, продължи той, изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Планираните военни учения на НАТО в Черно море, продължава държавният глава, договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма“, посочва президентът, цитирайки един друг политик.

Сигурност – да, но без заигравки

Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата „сигурност“ не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност, заяви тези дни президентът Румен Радев.

Не само некомпетентност. Тя не търпи и политически заигравки, включително прескачане от едната страна на барикадата на другата. Макар че ще бъде добре, ако България има модерно въоръжена флотилия. Тогава присъствието на други съюзнически сили в Черно море ще бъде по-малко наложително.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Бе всички знаем, че натовец и евроатлантик е синоним на шизофренизъм. Плевнелиев беше живото доказателство за това. Какво остава тогава за обикновени бостанджии?!

  2. Шизофренията е психическо разстройство, характеризиращо се с нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции /Уйкипедия/. Няма да коментирам никого. Няма да обвинявам никого. Нека всеки, четейки написаното под тази и под останалите статии в Труд, САм си отговори на въпроса кой от коментиращите се вмества в параметрите на тази болест. Само за уточнение – арогантноста, безпардонноста, самозаблудата и желанието не да се коментират фактите а обстоятелствата всъщност си е нарушение в мисловния процес. Та САМИ си отговорете кой….!!! Кой? Кой? Кой?….

  3. Щом сме страна-членка на НАТО, трябва да изпълняваме решенията на Централата, колкото и да не ни харесват, дори, както е в случая, да не са ни изгодни.А президентът си е натовец, одобрен напълно от Вашингтон, най-вероятно и подсказан на прислугата корнелка, характерът на НЕГОВИЯ служебен кабинет го доказва – главният му кадровик е баш евроатлантикът соломунчо паси. Гербаджиите и особено шебеците-реформатори и десебейци вдигат за прикритие шум, че е русофил – нищо подобно.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.