ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Черно море крие най-големия музей в света

Потопени кораби и съкровища лежат на дъното

Учени търсят изгубени градове

 

На дъното на Черно море се намира най-големият музей в света. Причината е серовородът, който не позволява гниене на органичната материя и така запазва с векове историята, твърдят родни учени.

Според тях само при проучванията за „Южен поток“ между Николаев и Варна са открити 137 потънали кораба, които допълват броя на вече известните съдове, лежащи на стотици метри под водата.

Затова учените са убедени, че проучванията трябва да продължат, така че да може да се осигури достъп до огромния ресурс от данни, запазени във времето.

Когато говорим за потопени дървени кораби, в сероводородната зона те се консервират. Това става на дълбочина под 130-150 метра, където дървото се запазва с векове, докато в кислородната зона разлагането става много по-бързо, разясняват специалистите и допълват, че селища, кораби и корабокрушения има страшно много в близост до брега. Те са най-вече в района на Варна, Несебър и Созопол.

Неслучайно там все още се носят легенди за потънали съкровища. Според една от тях някъде в множеството пещери край Яйлата митичният Лизимах скрил несметно съкровище, което и до днес не е открито. Според друга пък някъде там на север от носа в посока към Шабла е потънал легендарният кораб „Черният принц“, собственост на британската кралица, натоварен със заплатите на войниците, участвали в Кримската война.

Макар че има информация, че корабът е намерен, все още не липсват авантюристи, които не вярват и често през лятото могат да бъдат видени самотни гмуркачи, които, спрели автомобила си директно в степта, която свършва в района на шабленското село Тюленово, подготвят аквалангите.

Учените не остават по-назад. При една от последните експедиции на екип от Института по океанология специалистите тестват дистанционно управляем апарат и извършват спускове с изследователска миниподводница PC-8B.

Задачата е да се сканира дъното, да се заснемат всякакви видове подводни обекти и да се търсят метални предмети. Идеята е да се намерят подводни селища, останки от кораби и корабокрушения.

18-2

 

Всичко започнало с всемирния потоп

Всемирният потоп, описан в Библията, се е случил в Черно море. Той е погубил древен велик народ, смятан за основател на митичната Атлантида. Това доказват последните находки на български учени от БАН.

Намерените артефакти са знак, че на мястото на сегашните дълбоки води на шелфа някога са живели представители на цивилизация, която е добивала и обработвала злато, строяла е сложни мегалитни конструкции и храмове, създала е солната индустрия и е поставила началото на протописменост.

Едно от най-красноречивите доказателства за това е коренче от дърво, което учените откриват на дъното. Радиовъглеродната датировка показва, че на мястото, където е открито –  на дълбочина около 100 метра, е имало суша преди 12 400 години. Именно дръвчето и неговата възраст потвърждават тезата, че старите брегови линии на Черно море са били залети по време на потопа.

18-3

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ноевият ковчег е еврейска измислица драги мой хижарю!…..

  2. Статията е тюрлю гювеч, от всичко по малко – истини и измислици. Иначе е ясно че библейския потоп е еврейска измислица открадната от Епоса на Гилгамеш. Както обикновенно в Библията пише само простотии.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.