Честваме Деня на Европа

На 9-ти май 1950 година в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман произнася реч, на която представя предложение за създаване на обединение в Европа, което да гарантира мира на континента. Той споделя своята идея да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана.

Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на Европейския съюз.

Днес от 10.00 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на евросъюза. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

Държавният глава Румен Радев ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война.

Събитието, на което ще присъстват български ветерани и представители на военно-патриотични съюзи и организации, ще започне от 9.00 часа.

Въвежда се временна организация на движението, като от 8 сутринта се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на площад „Кн. Александър І".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа