82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Отбелязваме Световния ден на прехраната

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на прехраната. Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й – 16 октомври 1945 г. Отбелязва се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г.

За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб. По повод Световния ден на прехраната Българската хранителна банка напомня, че у нас се пилее храна, достатъчна за годишните нужди на град като София.

Същевременно от организацията, която единствена в страната ни оползотворява храни с къс срок на годност, като ги преразпределя на нуждаещите се хора, отчитат положителна тенденция в нагласите на бизнеса да дарява и ръст от 40% на количеството спасени от разхищение продукти.

От началото на годината досега 233 тона храни са преминали през мрежата на Българската хранителна банка, за да достигнат до 22 513 българи. Усилията на организацията са насочени към оказване на помощ на най-уязвимите ни сънародници – деца от бедни семейства, деца в защитени жилища, самотни възрастни и хора с увреждания.

Те имат нужда от достатъчна и пълноценна храна не само по празниците, поради което БХБ им предоставя всеки ден годни продукти: основно плодове и зеленчуци, мляко, олио, варива, пресен хляб. Стойността на тези ресурси (471 хил.лв.) е не само парична – освен, че носят сигурност за ежедневната прехрана, те са спестени средства и възможност за по-добро развитие на децата; за тяхното учене; за повече социални услуги и грижи за хората с увреждания. Дейността на хранителната банка е един успешен и ефективен пример, че може да се ограничи похабяването на вече произведената храна, като бъде навреме дарена от бизнеса и раздадена за благотворителност.

Всеки един от нас също може да направи нещо малко, но смислено – да не изхвърля храна, да консумира според нуждите си, да подкрепя инициативи за устойчиво потребление или да бъде доброволец. Свръхпроизводството и пилеенето на храна не могат да изчезнат с магическа пръчка и ще продължат да са предизвикателство за обществото ни, в което 1,5 млн. българи живеят в лишения и с ниски доходи. В световен мащаб се унищожава почти една трета от произведената храна, докато всеки четвърти човек на планетата гладува. За да насочи вниманието на обществеността към този проблем, по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) в 150 страни се отбелязва 16 октомври – Световният ден на прехраната. Денят обединява хора и организации с цел по-голямо ангажиране по въпросите на бедността и недохранването и начините за справяне с негативните последици от този глобален проблем.

Хранителните банки са част от разумното решение – те съществуват от десетки години (основани първо през 1967 в САЩ) и спасяват от унищожение годни и качествени продукти, като ги преразпределят до нуждаещите се от подкрепа милиони бедни хора. Българската хранителна банка е фондация в обществена полза, основана през 2012г.

Тя е единствената по рода си организация у нас, която работи за намаляване на глада и ограничаване на разхищаването на годна за консумация храна в България чрез събиране, съхраняване и раздаване на дарени хранителни продукти според всички изисквания за безопасност. Като развива мрежа за партниране с други организации, БХБ предоставя дарената храна дългосрочно и на максимален брой хора. Към днешна дата се разпределят над 1 тон храна дневно на благотворителни организации в 80 населени места и се подпомагат редовно 7100 човека месечно.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.