Ученици подпалиха бивше училище с фасове

Отложиха делото по жалба на предполагаемия терорист от ИДИЛ

Синоптичката Нора Шопова: Няма да ме видите гола!

17-годишно момче е паднало от третия етаж на социален комплекс в Роман

Лъжица с размери за Гинес ще рекламира механите в Банско

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Комисията по досиетата представя във ВТУ сборник от поредицата „Из архивите на Държавна сигурност“

Банско с участие на Международното туристическо изложение в Тел Авив и в София

Пътник е ранен след удар на кола в стълбище

Канцлерът на Австрия отложи посещението си у нас по здравословни причини

В оставащите дни от месец февруари се очаква застудяване

Учени: Слабите хора и въздържателите умират по-рано Две чаши кафе на ден удължават живота

Агенция АФИС: ГЕРБ събира подкрепата на 26% от избирателите, БСП – 22,4%

Димитър Маргаритов, КЗП: Социалните мрежи трябва да спазват правилата за защита на потребителите при търговията онлайн

Главният прокурор Сотир Цацаров заминава за Великобритания  

Честванията за Хелоуин по света

Младежите обичат да комбинират тоалетите си, за да изглеждат още по-впечатляващи

Уникалните начини, с които американци, ирландци, китайци и латиноси отбелязват събитието

Маскарадът придобива все по-голяма популярност

На днешния ден по цял свят се празнува Хелоуин – празник, популяризиран от жителите на англоговорещите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Той произхожда от  келтския езически ритуал Сауин и по традиция на нощта срещу 1 ноември всички се маскират във възможно най-екстравагантните и страшни костюми.

Въпреки че празникът е тясно свързан с келтските обичаи, през последните няколко години Хелоуин се чества в почти всички краища на света, като всяка държава си е измислила собствен начин да го празнува.
Маскарадът е най-популярен в САЩ. Там той започва да се отбелязва през ХІХ век с емиграцията на ирландците. Повече от половината американци всяка година украсяват къщите си за Хелоуин.  Децата пък се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата, за да събират бонбони и лакомства. Ако стопанинът откаже да им даде, те му измислят пакост за наказание. Възрастните също се маскират, но вместо да обикалят по чуждите къщи, те организират бляскави партита, които продължават до сутринта. По подобен начин стоят нещата и в Канада.

В Китай празникът е познат като Тенг Чиех (Празник на фенерите) и представлява местна традиция на повече от 2000 години. Това е вечерта на пълнолунието, в която се слага край на честванията на Лунната Нова година – петнадесетия ден от първия месец на китайския лунен календар. В този ден пред снимките на мъртвите се поставят вода и храна, а по водата се пускат хартиени лодки, някои, от които много големи, за да показват пътя на изгубените души.

В Ирландия Хелоуин също се ознаменува с големи тържества. Извън градовете все още се палят огньове, така както някога са правели келтите, а децата се обличат в костюми и обикалят домовете за лакомства. Играят се игри като „хвани ябълката” – ябълка се закача на въже и всеки се опитва да отхапе от нея. Ирландците приготвят и различна традиционна храна за празника.

В Латинска Америка, Мексико и Испания в началото на ноември са Дните на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни покойниците се завръщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода, цветя, снимки. Често се поставят и кърпа и съд с вода, за да може духът да се измие, преди да се отдаде на пиршеството. Палят се и свещи, които да показват пътя към дома.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Светът е обхванат от все по-голямо оглупяване! За съжаление по-лесно е да правиш зло, по-трудно добро! Умният обича доброто и красивото, глупавият – злото и грозното! Уподобяването със злите сили – дяволи, вещици, магьосници не е най-доброто нещо, което човек може да си причини! Резултатите няма да се закъснеят!

  1. Точно тук бях сред вас, затова и аз съм на същото дередже.Къде да бъда другаде.Помня как си купих кола, след 15 години чакане, помня как си купих цветен телевизор за 1000 лв тежащ 60 кг,помня как си купих холова гарнитура, помня как си копувах портокали само на нова година,помня как ходих на море със две щайги зарзават в багажника, помня как си копувах бензин със купони, помня още много неща.Затова никога не искам комунизъм, но няма как да се отървем от вас.Вие сте като троскота.Лесно не може да ви унищожат.Трябва да измрат 3-4 поколения и още ще има изроди от вас.

 2. Бъдете така добри,да не ни занимавате с келтски езичества. И без това англосаксите не се интересуват от нашия живот,така че моля ви! Езичеството и сатанизмът не бива да се проповядват в Бългерията.

 3. Репост:
  „Аз не празнувам Хелоуин, защото:
  – Съм православна християнка и като такава обръщам погледа си към Божията красота, а не към будещите ужас фантасмагории на болни хора (да не кажа друго).
  – Съм българка, а не келт или американка. Като българка се придържам към българските традиции и отхвърлям всякакви мрачни и „миришещи“ на насилие измишльотини.
  – Вещици, зомбита, кървави пръсти, забити ножове и отворени гробове ме ужасяват, даже и на картинка.
  – Не виждам естетика и финес в грубия ужас, тъмните цветове и разкривените от писък лица.
  – Стремя се да възпитавам у детето си стремеж да помага на другите, а не да ги плаши.
  – Обичам да се веселя и да фантазирам, но само ако това веселие не стряска някой и фантазиите ми остават в светлата зона.
  – Обичам да се виждам с близките и приятелите си, но за това не ми е нужен специален костюм и точно определена дата.
  – Ужасява ме мисълта лицето на злото да се показва в забавен и весел вариант, а покойниците- като бродещи по земята таласъми. Злото не е нито весело, нито забавно, а за покойниците се моля да почиват в мир и в Божията светлина.
  – На 31.10 и тази година, както винаги, ще говоря с дъщеря си за ангелите, за слънцето и дъгата, за любовта и за доброто и ще сравняваме с нея кое повече ни харесва- вещицата или усмихнатото момиченце, зомбито или ангела, мълнията, стоварваща се върху черен гроб или синьото небе и слънчевия лъч, милващ мушкатото на терасата.”
  Н.А.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.