Честват 132 г. от създаването на Първата държавна търговска гимназия в Свищов

Честват 132 г от създаването на Първата държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов. В продължение на два дни учители, ученици и гости отбелязват празника на едно от най-елитните училища в България.

"Народното образование и разпространението на светлината са единственото средство за благото и величието на България". С тази мисъл през 1885 година Димитър Хадживасилев прави своето дарение от 240 000 лева и поставя началото на икономическото образование у нас.

„Особена чест и гордост за всички свищовлии е факта, че преди 132 години именно тук, в нашия град е създадена Първата държавна търговска гимназия в България. Свищов е град с богато историческо минало, достойни будители и дарители. ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ носи в себе си част от свищовската история и културно-образователната идентичност на града и без това учебно заведение той ни не би бил същият.“, заяви в поздравителното си слово кметът на Свищов Генчо Генчев.

Градоначалникът изрази ангажираността на Община Свищов в посока развитие и подкрепа на Професионалната държавната търговска гимназия, за да продължи да  бъде авторитетно и устойчиво учебно заведение, което да отговаря на съвременната реалност и идеали на младите хора.

„Елитното ниво на образование, което получават възпитаниците на Първото професионално държавно училище в България, е гарант за висок професионализъм и успешна реализация…“ – това бяха част от думите в поздравителния адрес на председателя на Общински съвет Свищов д-р Кристиян Кирилов, по повод на които зам.-ректорът на СА „Д. А. Ценов“ отправи покана към всички зрелостници да надградят солидните основи на своето образование в Свищовската „Алма матер“. Доц. д-р Николай Нинов поднесе поздравителен адрес от името на Ректора на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски и академичната общност в Свищов.

Честването на годишнината ще продължи два дни с културни мероприятия, спортни изяви и поклонение пред гроба на дарителя в гробищния парк Белу в  град Букурещ.

Коментари

Задължително поле