Честват 134 години от създаването на държавната търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов

В продължение на три дни учители, ученици и гости ще отбележат празника на Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов.

Кръгла маса на тема: „Партньорството с бизнеса – гаранция за успех“ даде началото на разнообразната програма, посветена на 134-годишнината от създаването на едно от най-добрите икономически средни училища в България. Във форума участваха работодатели от Свищов и партньори на училището, които споделиха мнението си от работата с възпитаниците и обмениха полезни предложения. Работодатели изразиха похвалиха младите хора заради тяхната ангажираност и отговорност, с които подхождат към възложените им задачи по време на практиките и стажовете.

„Нека запазим завета на Дарителя и Търговската гимназия да съхрани през годините този дух, с който тук се преподават икономика, търговия, туризъм, информатика. Всички сме длъжници на учителите, които полагат ежедневни усилия да възпитат в нашите деца този дух на Дарителя, но голяма роля в развитието им имаме и ние, като родители, и работодатели. Убеден съм, че работодателите имат своето важно място в професионалното развитие на учениците. При провеждането на различните практики и стажове те могат да покажат на младите хора реалните изисквания на пазара на труда и да им предадат безценен опит“, заяви председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов

На срещата беше разяснена дуалната система на обучение и представени реализираните професии през 2018/2019 година. Бяха обобщени резултатите от партньорството с бизнеса и показани реални проекти, при които теорията среща практиката. По проект „Ученически практики – мост към бизнеса“, стана ясно, че за периода 2013 – 2018 година са взели участие 273 ученици-стажанти и са изплатени стипендии в размер на 81 900 лв.

Директорката на училището Румяна Иванова сподели, че се чувства подкрепена от общинското ръководство и от работодателите в Свищов и, че чрез дуалната форма на обучение, се преминава към адекватна пригодност за заетост.

Честванията на годишнината от родолюбивото дело на Димитър Хадживасилев ще продължат с културни мероприятия, спортни изяви, и факелно шествие до паметника на Дарителите в Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони