Честват 150 години на консулството на Испания във Варна

Около 130 поданици на кралството живеят в 4 наши области

В областите Варна, Бургас, Добрич и Шумен са около 130 постоянно живеещите испанци.В четирите области работят различни фирми от Кралството, предимно в сферата туризма, недвижимите имоти, възобновяемата енергия, в производството на фаянс и цимент. Това съобщи почетният консул на Испания във Варна Христо Досев.

С Дни на испанската култура и изкуство в средата на октомври ще бъде отбелязана 150-годишнина от създаване на почетното консулство. През 1867 г. консул на кралството става Анж Мари Дюрони.Постът му поема след това неговият син Жан Дюрони, обясни историкът Борислав Дряновски. Той уточни, че във Варна все още живее наследник на първия консул на Испания у нас. Според историка Варна е първият консулски град в България. Още през далечната 1352 г. Венеция отваря свое дипломатическо представителство.

В Дните на испанската култура и изкуство предстои среща със студенти от Кралството, които учат в Медицинския университет. Ще има прожекция на филма"Кралицата на Испания", театрална постановка и концерт. Ще бъде открита и изложба с фотографии на тема "Съвременна Испания".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони