Мачовете и спортът по телевизията днес, понеделник, 9 декември 2019

На 9 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 09.12.2019

Financial Times: България привлича рекордни технологични инвестиции София има потенциал за технологичен център

Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от „Улица Сезам“

Откриха нарушения в 37 автошколи в Пловдив

Външният министър на Украйна оповести каква позиция ще защитава Зеленски в Париж

Еврокомисарят по икономика иска разхлабване на бюджетните правила в ЕС

Художествената академия остава без голи модели заради липса на пари

В Сараево отмениха публичните прояви заради мръсния въздух

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Богат урожай, малко зрители И този „Златен ритон“ доказа, че документалното и анимационното ни кино си струват правенето и гледането, дори с излишните дължини

Дерат седем кожи за Нова година у нас Двойно по-евтин ни излиза празникът при съседите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 9 декември 2019

Горя стая на общежитие в „Студентски град”

Честваха с изложба 140 години от рождението на художника Недялко Каранешев

14 платна на Недялко Каранешев са изложени в Художествената галерия в Горна Оряховица. Експозицията е по повод 140-та годишнина от рождението на художника, чието име носи галерията. Платната са предоставени от галериите „Борис Денев” във Велико Търново и „Христо Цокев” в Габрово. Горнооряховската галерия днес пази във фонда си само една картина на патрона си – „Пивоварна фабрика „Бабенец”.
Уредникът на Галерията Елеонора Маркова очаква реакция и от Галерия „Уфици” във Флоренция, докъдето също е изпратила молба за съдействие.

Във Флоренция Недялко Каранешев се обучава при известния художник и педагог проф. Джовани Фотори. Най-старата картина, показана в изложбата „Интериор Арбанашка къща” е рисувана през 1910 г. На близо век е и творбата „Константиновата къща”, рисувана през 1925 г.

Изложбата за годишнината от рождението на Недялко Каранешев ще остане подредена в малката зала на Галерията през следващите 6 месеца. През цялата година пък на място могат да бъдат провеждани открити уроци, чрез които най-младите горнооряховчани да се запознаят с живота и творчеството на художника.
Откриването на изложбата, посветена на 140-та годишнина на Недялко Каранешев уважиха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, художниците от Сдружение ГОАРТ, както и много почитатели на изобразителното изкуство.

Недялко Каранешев е роден на 16 февруари 1877 г. във великотърновското село Хотница. Наследник е на видния културно-просветен и обществен деец на Българското Възраждане Константин Каранешев. Основното си образование бъдещият художник получава при строгия си баща, а след това продължава обучението си в петокласните гимназии в Горна Оряховица и Велико Търново. През 1896-1897 г. се дипломира в Севлиевската гимназия. Там Недялко Каранешев се среща с митрополит Климент (Васил Друмев) и това се оказва съдбоносно за неговото бъдеще. Владиката пише писмо до министъра на Народното просвещение Иван Вазов с молба “да го вземе под своето високо покровителство”.

Освен търновският владика, препоръки на Недялко Каранешев за постъпване в Държавното рисувателно училище дава и горнооряховското поборническо-опълченско дружество „Шипка” с писмо до председателя на Върховния надзорен комитет в София. След конкурс между 80 кандидати Недялко Каранешев е приет за студент през 1898 г. Негови преподаватели са директорът на училището проф. Иван Мърквичка, проф. Антон Митов, проф. Никола Кожухаров. Техни лекции често посещавал и княз Фердинанд.

През 1902 г. Недялко Каранешев завършва пълния курс на обучение в Държавното рисувателно училище. Рисува картината „Граф Игнатиев със семейството си”. Според спомените на художника творбата била изложена на гара Горна Оряховица (1956 г.-1957 г.)

Още като студент Недялко Каранешев започва да учи италиански и френски език. Мечтата му е да специализира изобразително изкуство в Италия. През лятото на 1902 г. урежда документите си за постъпване в Академията на изящните изкуства във Флоренция. По същото време се сгодява за Савка Дограмаджиева, която е от заможно горнооряховско семейство. Бъдещият му тъст поема почти пълната му издръжка в Италия. Във Флоренция се обучава при известния художник и педагог проф. Джовани Фотори.

До края на живота си (10 март 1964 г.) Недялко Каранешев е неуморим радетел за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на българския народ. За своята дългогодишна народополезна дейност по повод 80-та му годишнина през 1957 г., художникът е удостоен с най-високото отличие за културни и просветни дейци- орден „Кирил и Методий”-I степен.

Във Велико Търново е уредена е голяма изложба с негови творби. Слово на изложбата произнасят акад. Дечко Узунов и проф. Веселин Стайков. В поздравителния адрес от Съюза на българските художници Недялко Каранешев е наречен „художник по професия и историк по сърце”. През 1905 г. Недялко Каранешев отваря галерия в Горна Оряховица, която е и първата частна художествена галерия в България.
През 2009 г. художествената галерия в Горна Оряховица е именувана на известния български художник Недялко Каранешев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.