Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Честваха 150 г от построяването на уникалния храм „Св. Димитър“ в Бяла черква

Празнична света литургия отслужи митрополит Григорий в храма „Св. Димитър“ в град Бяла черква по повод 150 години от построяването му. В града беше открита и изложбата „Църквата „Св.Димитър“ – 150 години в историята и живота на белочерковци“ с фотографски и документални свидетелства за миналото на храма. Специални гости на тържеството бяха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова.

Църквата „Св.Димитър“ е най-забележителната сграда в града, отличаваща се с историческа и художествена стойност. „Столетия наред, още с възникването на Бяла черква като селище, църквата е водила белочерковци по пътя на християнските човешки добродетели и е пазила българската народност. Тя е първото огнище, в което се разгаря пламъкът на духовен живот в тогавашното село“, каза Анастасия Георгиева, директор на Историческия музей в града. Първите сведения за съществуването на църква са от 1832 г. С построяването на първата църковна сграда са свързани имената на отец Зотик (игумен на Преображенския манастир), хаджи Тодор Иванов и Дионисий „Казака“.

През 1863 година започва строежът на новата църква „Св.Димитър”, която съществува до днес. За нея било издействано специално разрешение – ферман от турското правителство. Тя се издигала като символ на нарасналата мощ и национално самочувствие на българина. Построена изцяло с труда и средствата на белочерковци, тя е завършена и осветена през 1866 г. Майстор строител на църквата бил уста Дончо от Дряново, а резбарската работа – дело на майсторите марангози Иван Стрелухов и Тодор Несторов заедно с чираците им Колю и Николай, възпитаници на Калоферската резбарска школа.

През месец март 1876 г. резбарите завършват иконостаса и амвона, а през април се включват в четата на поп Харитон и Бачо Киро като въстаници от Бяла черква. От амвона на тази църква често звучал гласът на Бачо Киро. Той произнасял пламенни речи, които будели народното съзнание и националното чувство за свобода. От Освобождението до наши дни в църквата „Св.Димитър“ се пазят тленните останки на Бачо Киро Петров. По повод празника беше осветен и раздаден курбан за здраве на белочерковци и гостите. Кметът на Бяла черква Албена Тодорова връчи 14 свидетелства за дарение на крупните дарители за църквата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.