Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

Трима братя са сред пострадалите при катастрофата с диво прасе в Бургаско

Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Честваха 150 г от построяването на уникалния храм „Св. Димитър“ в Бяла черква

Празнична света литургия отслужи митрополит Григорий в храма „Св. Димитър“ в град Бяла черква по повод 150 години от построяването му. В града беше открита и изложбата „Църквата „Св.Димитър“ – 150 години в историята и живота на белочерковци“ с фотографски и документални свидетелства за миналото на храма. Специални гости на тържеството бяха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова.

Църквата „Св.Димитър“ е най-забележителната сграда в града, отличаваща се с историческа и художествена стойност. „Столетия наред, още с възникването на Бяла черква като селище, църквата е водила белочерковци по пътя на християнските човешки добродетели и е пазила българската народност. Тя е първото огнище, в което се разгаря пламъкът на духовен живот в тогавашното село“, каза Анастасия Георгиева, директор на Историческия музей в града. Първите сведения за съществуването на църква са от 1832 г. С построяването на първата църковна сграда са свързани имената на отец Зотик (игумен на Преображенския манастир), хаджи Тодор Иванов и Дионисий „Казака“.

През 1863 година започва строежът на новата църква „Св.Димитър”, която съществува до днес. За нея било издействано специално разрешение – ферман от турското правителство. Тя се издигала като символ на нарасналата мощ и национално самочувствие на българина. Построена изцяло с труда и средствата на белочерковци, тя е завършена и осветена през 1866 г. Майстор строител на църквата бил уста Дончо от Дряново, а резбарската работа – дело на майсторите марангози Иван Стрелухов и Тодор Несторов заедно с чираците им Колю и Николай, възпитаници на Калоферската резбарска школа.

През месец март 1876 г. резбарите завършват иконостаса и амвона, а през април се включват в четата на поп Харитон и Бачо Киро като въстаници от Бяла черква. От амвона на тази църква често звучал гласът на Бачо Киро. Той произнасял пламенни речи, които будели народното съзнание и националното чувство за свобода. От Освобождението до наши дни в църквата „Св.Димитър“ се пазят тленните останки на Бачо Киро Петров. По повод празника беше осветен и раздаден курбан за здраве на белочерковци и гостите. Кметът на Бяла черква Албена Тодорова връчи 14 свидетелства за дарение на крупните дарители за църквата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.