На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Честваха 150 г от построяването на уникалния храм „Св. Димитър“ в Бяла черква

Празнична света литургия отслужи митрополит Григорий в храма „Св. Димитър“ в град Бяла черква по повод 150 години от построяването му. В града беше открита и изложбата „Църквата „Св.Димитър“ – 150 години в историята и живота на белочерковци“ с фотографски и документални свидетелства за миналото на храма. Специални гости на тържеството бяха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова.

Църквата „Св.Димитър“ е най-забележителната сграда в града, отличаваща се с историческа и художествена стойност. „Столетия наред, още с възникването на Бяла черква като селище, църквата е водила белочерковци по пътя на християнските човешки добродетели и е пазила българската народност. Тя е първото огнище, в което се разгаря пламъкът на духовен живот в тогавашното село“, каза Анастасия Георгиева, директор на Историческия музей в града. Първите сведения за съществуването на църква са от 1832 г. С построяването на първата църковна сграда са свързани имената на отец Зотик (игумен на Преображенския манастир), хаджи Тодор Иванов и Дионисий „Казака“.

През 1863 година започва строежът на новата църква „Св.Димитър”, която съществува до днес. За нея било издействано специално разрешение – ферман от турското правителство. Тя се издигала като символ на нарасналата мощ и национално самочувствие на българина. Построена изцяло с труда и средствата на белочерковци, тя е завършена и осветена през 1866 г. Майстор строител на църквата бил уста Дончо от Дряново, а резбарската работа – дело на майсторите марангози Иван Стрелухов и Тодор Несторов заедно с чираците им Колю и Николай, възпитаници на Калоферската резбарска школа.

През месец март 1876 г. резбарите завършват иконостаса и амвона, а през април се включват в четата на поп Харитон и Бачо Киро като въстаници от Бяла черква. От амвона на тази църква често звучал гласът на Бачо Киро. Той произнасял пламенни речи, които будели народното съзнание и националното чувство за свобода. От Освобождението до наши дни в църквата „Св.Димитър“ се пазят тленните останки на Бачо Киро Петров. По повод празника беше осветен и раздаден курбан за здраве на белочерковци и гостите. Кметът на Бяла черква Албена Тодорова връчи 14 свидетелства за дарение на крупните дарители за църквата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.