„Четата” на кмета на Раковски по стъпките на Хаджи Димитър Тридневният поход на Павел Гуджеров и екипа му до гроба на войводата започна от връх Бузлуджа

Първите хора в Община Раковски отбелязаха 149-годишнината от героичната гибел на Димитър Николов Асенов,  по-известен като воеводата Хаджи Димитър, по нетрадиционен начин.  „Четата“ на кмета Павел Гуджеров отдаде  своята почит и благодарност към героичния подвиг на войводата с тридневен поход. Рамо до рамо заедно с бившия заместник-министър на околната среда и водите бяха седмина негови колеги и приятели  начело с председателя на Общински съвет-Раковски Георги Лесов, заместник-кмета Йовко Романов, кмета на Шишманци Костадин Иванов и общинския съветник Рангел Матански.

Тридневният поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър“   започна  от  историческия връх Бузлуджа, където през юли 1868 г. самоотвержените борци за народна свобода издигат националния ни дух до нови патриотични висоти. Сговорната дружина  на кмета на Раковски премина през Турия и лагерува в историческата местност  Дерменка. Маршрутът  на групата през  втория ден от похода бе  тежък и 20-километров до връх Свежен, а през третия ден Гуджеров и компания изминаха още 15 км из силно пресечени местности в Стара планина и Средна гора до крайната си точка – връх Кардафил. Гробът на Хаджи Димитър не е под връх Бузлуджа в Стара планина, както смята официалната история, а на връх Кадрафил в Средна гора – това гласи семейна легенда от село Свежен, която се предава от уста на уста вече няколко поколения.

„Този връх носи спомена за една свободолюбива душа, която в страшната схватка със смъртта остава несломена, непобедена, защото светлият идеал за свободно Отечество за него е било  над всичко“,  заяви  Георги Лесов при гроба на Хаджи Димитър, поднасяйки венец от името на ОбС-Раковски. „Докато има хора като тези при поклонението пред гроба на Хаджи Димитър, които   да помнят и предават на своите деца и внуци историята за героите на майка България, то българският дух ще бъде вечен. Това са  съвременните българи революционери.  Целта на този поход  бе  да бъде жив навеки спомена за святото родолюбиво дело на Хаджи Димитър”, заяви видимо развълнуван кметът на Раковски Павел Гуджеров.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.