Четат показанията на най-пострадалите от Хитрино

Без разпит пред съдебния състав в зала, а само с прочит на дадените показания от най-тежко пострадалите свидетели на жп трагедията в Хитрино продължи делото във вторник в Окръжен съд-Шумен. Съдия Румяна Райкова прочете запечатаното в паметта на близо 20 очевидци и ужасът отново оживя в съдебната зала.

Както "Труд" писа, още при старта на делото, което се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, страните се съгласиха да не бъдат разпитвани всички над 100 свидетели. Целта е да се пести време и да се спестят още негативни преживявания на хората, загубили близки и оцелели по чудо.

В началото хитринчани припознават жп катастрофата като земетресение, което разтърсва къщите им. Живеещите край жп линията обаче, бързо разбират какво се е случило, когато отварят прозорците и вътре нахлува задушлива миризма, а след минути взривове сриват домовете им. "Видях огън откъм жп линията, дойде към нас и сякаш вулкан се изля върху нас. Нещо ме засипа, после разбрах, че са решетките от прозорците. Баща ми дойде от своята къща и крещи да тръгваме, а аз нищо не виждам. Децата ми пищят...", разказала е фризьорката Невин Хасан, която до ден днешен не е прогледнала.

Цялата трагедия се разиграва пред очите на военнослужещия Цанко Анастасов, който се прибирал от работа към дома си в село Каменяк, но свършил бензина точно до жп прелеза. Така описва как влакът идвал с голяма скорост, дори казва, че е 60-70 км/ч, а над колелетата му се издигала пара като мъгла. Чул остро стържене на метал, видял взрива, а ударната вълна го изтласкала, изгорели и дрехите му.

Майфер, чиято майка Шерифе /94 г./ изгоря, също описва как се разбудила от силен шум и как бял дим нахлул в къщата им. После се чул гръм и видяла как навън всичко гори. Елекът се стопил на гърба й, дрехите й буквално се разкапали. Незнаен мъж я отвел на жп гарата и я спасил. Майка й изгоряла в пристройка към къщата.

Шенай Ахмед, която изгуби син и съпруг при трагедията, също описва как къщата рухнала върху четиричленното й семейство. С последни сили тя и по-големият й син изнесли другото момче и съпруга й далеч от пламъците, но не могли да ги спасят. "Искам да ми платят за погубеното семейство. Сега нямам нищо", категорична била жената пред разследващите.

Окръжният съд в Шумен допусна и разпит на немски експерт, участвал в експертиза по поръчка на фирмата-превозвач "Булмаркет", но във вторник извикан преводач не успя да осъществи връзка с Берлин. По казуса трябва да бъде разпитан и чешки специалист.

Коментари

Задължително поле