В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Антония Петрова-Батинкова с нови снимки от двумесечната й почивка в Гърция

Елен връхлетял върху кола, тя пък ударила друг автомобил

Четворен е ръстът на кандидатстващи за саниране на жилищни сгради във Велико Търново

саниране, сгради

Четворен е ръстът на регистрираните във Велико Търново сдружения на етажната собственост, кандидатстващи за безвъзмездно финансиране на саниране на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност.

От началото на 2016 г. до момента документи са подали 43 организации на собствениците спрямо 11 за цялата 2015 г. Предстои финализиране на процедурите и подписване на договори за целево финансиране, като строителните работи ще могат да започнат още през 2017 г.

Блоковете, за чието саниране сдруженията кандидатстват, се намират в кварталите „Бузлуджа”, „Чолаковци” и „Картала”, както и в района на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов”. Сградите са панелни и монолитни, като тези от първия тип са с лек превес.

Общо 54 сдружения на собственици на жилищни сгради са регистрирани във Велико Търново от началото на действие на новата национална програма. С 18 от тях вече са сключени тристранни договори за целево финансиране по Национална програма за енергийна ефективност. Последните завършени строително-монтажни дейности са на сградите в квартал „Чолаковци” – на ул. „Бяла Бона” №15 и „Райчо Николов” №3, както и на жилище блок на ул. „Ниш” №2.

Още 12 сдружения са в процес на сформиране и регистрация, а за процедурите помагат и експертите от дирекция „Строителство и устройство на територията” в Община Велико Търново.

Първите четири сгради във Велико Търново бяха санирани по стария ред на програмата за прилагане на мерките за енергийна ефективност. За ремонтните дейности собствениците на жилища в тези блокове кандидатстваха още през 2012 г., когато условията предвиждаха 50% безвъзмездна помощ и 50% самоучастие. С влезлите в сила изменения собственият дял стана част от националното финансиране, а в резултат санирането на четирите блока е изцяло безвъзмездно.

unnamed-1

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.