Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се окаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Четворен е ръстът на кандидатстващи за саниране на жилищни сгради във Велико Търново

Снимка: Община Велико Търново

Четворен е ръстът на регистрираните във Велико Търново сдружения на етажната собственост, кандидатстващи за безвъзмездно финансиране на саниране на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност.

От началото на 2016 г. до момента документи са подали 43 организации на собствениците спрямо 11 за цялата 2015 г. Предстои финализиране на процедурите и подписване на договори за целево финансиране, като строителните работи ще могат да започнат още през 2017 г.

Блоковете, за чието саниране сдруженията кандидатстват, се намират в кварталите „Бузлуджа”, „Чолаковци” и „Картала”, както и в района на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов”. Сградите са панелни и монолитни, като тези от първия тип са с лек превес.

Общо 54 сдружения на собственици на жилищни сгради са регистрирани във Велико Търново от началото на действие на новата национална програма. С 18 от тях вече са сключени тристранни договори за целево финансиране по Национална програма за енергийна ефективност. Последните завършени строително-монтажни дейности са на сградите в квартал „Чолаковци” – на ул. „Бяла Бона” №15 и „Райчо Николов” №3, както и на жилище блок на ул. „Ниш” №2.

Още 12 сдружения са в процес на сформиране и регистрация, а за процедурите помагат и експертите от дирекция „Строителство и устройство на територията” в Община Велико Търново.

Първите четири сгради във Велико Търново бяха санирани по стария ред на програмата за прилагане на мерките за енергийна ефективност. За ремонтните дейности собствениците на жилища в тези блокове кандидатстваха още през 2012 г., когато условията предвиждаха 50% безвъзмездна помощ и 50% самоучастие. С влезлите в сила изменения собственият дял стана част от националното финансиране, а в резултат санирането на четирите блока е изцяло безвъзмездно.

unnamed-1

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.