Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Германия и Франция искат допълнителни мерки срещу Русия

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

С приложение пестим от SMS-и за паркиране Чужденците вече могат лесно да си плащат за синя зона

Огнян Златев: Срещата между ЕС и Турция във Варна е важна и за двете страни

Четвъртата индустриална революция обсъждат на форум под тепетата

Теми като “Индустриална революция 4.0”, “Глобални трендове в аутсорсинг индустрията” и какъв е потенциалът за аутсорсинг процеси от традиционни производства бяха водещите на започналата във вторник в Пловдив най-голяма национална аутсорсинг конференция.

Своя опит и визия по темите пред 350 участници във форума споделиха водещи световни експерти в IT и аутсорсинг сектора като италианеца Роберто Пасти и холандеца Елиас Ван Херваарден. “За първи път правим събитие, насочено с прогнози към далечното бъдеще, а не говорим за недостига на персонал или проблемите на бизнес средата. Видно аутсорсинг индустрията расте, но за мен е по-важно докъде може да стигне, ако освободим бариерите пред внос на кадри от страни извън ЕС. Прогнозата ми е, че заетите в тази индустрия у нас могат да стигнат дори до 150 000 души”, коментира Георги Стоев от консултантска фирма “Индъстри Уоч”, съорганизатор на “Аутсорсинг дестинация България 2016”.

Председателят на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов е по-скромен в очакванията си и прогнозира ръст до 60-70 хиляди души през 2020 г. при заети 42 000 в сектора. Аутсорсингът  вече не е само в София, а и в други градове начело с Пловдив. “Пловдив е привлекателен избор за инвеститори от аутсорсинг индустрията. Градът ни е предпочитан заради високо развитата образователна система с 40 000 студенти и отличните бизнес условия за нови инвеститори. От опита на редица европейски страни знаем, че най-привлекателни за развитие на аутсорсинг бизнеса са не столиците, а големите градове, където няма конкуренция от финансовия сектор и държавната администрация. Бъдещето на индустрията определено е извън София, в градовете с добре образовани млади хора и с концентрация на университетски центрове. Пловдив е първият град у нас, който абсолютно целенасочено се развива в тази насока”, твърди Константин Бояджиев, управител на Галакси Инвестмънт Груп.

При откриване на форума кметът Иван Тотев обяви, че Община Пловдив е първата в България, реално инвестирала средства за обучение на програмисти в ПУ “Паисий Хилендарски”. “Софтуерно инженерство” изучават 20 бесарабски българи от Украйна и 10 родни таланти, селектирани по олимпиада. Общината поема таксите от 2400 лв., общежитието и стипендиите за успех на студентите, сред които догодина ще има българи от Молдова. “Това е ключов проект на фона на бума на IT и аутсорсинг индустрията. Университети, бизнес и община заедно могат да постигнат голям успех по пътя на Пловдив да стане аутсорсинг дестинация №1 в България”, заяви кметът Тотев.

Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев припомни, че България бе обявена за аутсорсинг дестинация №1 в Европа за 2015 г. и допълни, че през 2016 г. у нас са одобрени и финансирани проекти за над 8 млн. лв., разкриващи над 1400 нови работни места. “Одобрение очакват още проекти за над 30 млн. лева и със заявки за нови 1500 работни места”, допълни Янев. Част от тях са за регион Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.