На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Четвъртата индустриална революция обсъждат на форум под тепетата

Теми като „Индустриална революция 4.0“, „Глобални трендове в аутсорсинг индустрията“ и какъв е потенциалът за аутсорсинг процеси от традиционни производства бяха водещите на започналата във вторник в Пловдив най-голяма национална аутсорсинг конференция.

Своя опит и визия по темите пред 350 участници във форума споделиха водещи световни експерти в IT и аутсорсинг сектора като италианеца Роберто Пасти и холандеца Елиас Ван Херваарден. „За първи път правим събитие, насочено с прогнози към далечното бъдеще, а не говорим за недостига на персонал или проблемите на бизнес средата. Видно аутсорсинг индустрията расте, но за мен е по-важно докъде може да стигне, ако освободим бариерите пред внос на кадри от страни извън ЕС. Прогнозата ми е, че заетите в тази индустрия у нас могат да стигнат дори до 150 000 души“, коментира Георги Стоев от консултантска фирма „Индъстри Уоч“, съорганизатор на „Аутсорсинг дестинация България 2016“.

Председателят на Българската аутсорсинг асоциация Стефан Бумов е по-скромен в очакванията си и прогнозира ръст до 60-70 хиляди души през 2020 г. при заети 42 000 в сектора. Аутсорсингът  вече не е само в София, а и в други градове начело с Пловдив. „Пловдив е привлекателен избор за инвеститори от аутсорсинг индустрията. Градът ни е предпочитан заради високо развитата образователна система с 40 000 студенти и отличните бизнес условия за нови инвеститори. От опита на редица европейски страни знаем, че най-привлекателни за развитие на аутсорсинг бизнеса са не столиците, а големите градове, където няма конкуренция от финансовия сектор и държавната администрация. Бъдещето на индустрията определено е извън София, в градовете с добре образовани млади хора и с концентрация на университетски центрове. Пловдив е първият град у нас, който абсолютно целенасочено се развива в тази насока“, твърди Константин Бояджиев, управител на Галакси Инвестмънт Груп.

При откриване на форума кметът Иван Тотев обяви, че Община Пловдив е първата в България, реално инвестирала средства за обучение на програмисти в ПУ „Паисий Хилендарски“. „Софтуерно инженерство“ изучават 20 бесарабски българи от Украйна и 10 родни таланти, селектирани по олимпиада. Общината поема таксите от 2400 лв., общежитието и стипендиите за успех на студентите, сред които догодина ще има българи от Молдова. „Това е ключов проект на фона на бума на IT и аутсорсинг индустрията. Университети, бизнес и община заедно могат да постигнат голям успех по пътя на Пловдив да стане аутсорсинг дестинация №1 в България“, заяви кметът Тотев.

Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев припомни, че България бе обявена за аутсорсинг дестинация №1 в Европа за 2015 г. и допълни, че през 2016 г. у нас са одобрени и финансирани проекти за над 8 млн. лв., разкриващи над 1400 нови работни места. „Одобрение очакват още проекти за над 30 млн. лева и със заявки за нови 1500 работни места“, допълни Янев. Част от тях са за регион Пловдив.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.