Четвърти заподозрян е заловен за атаката в Барселона, издирват още трима терористи

Четвърти човек е арестуван във връзка с вчерашните атентати в каталунския град Барселона и намиращия се наблизо град Камбрилс, при които загинаха 14 човека, а над 100 бяха ранени, заявиха от полицията в Каталуния.

Отговорност за атентатите пое групировката " Ислямска държава" . Според испанските следователи става дума за 12 организатори . Петима от тях бяха застреляни след нападението в Камбрилс, трима са задържани скоро след атаката, а четвърти – в ранния следобед. Останалите трима се издирват. Трима от арестуваните са мароканци, а четвъртият - испанец.

Испанската полиция провежда мащабна антитерористична операция след нападенията в Барселона и Камбрилс. В четвъртък в Барселона микробус се вряза в хора на най-натоварения пешеходен булевард "Ла Рамбла". Сред тях няма български граждани. Жена, тежко ранена при атаката в курорта Камбрилс, почина в болницата и така жертвите на двете нападения станаха 14. Ранените са над 130. Няма данни за пострадали българи. Часове по-късно беше направен опит за подобна атака в разположения на 120 км в югозападна посока град Камбрилс. Нападателите са се опитали да се врежат с микробус на пешеходна зона в града, но са се преобърнали и са били застреляни от полицията. Те са носили жилетки с експлозиви. Полицията съобщи, че при нападението са ранени 7 души.Екип сапьори е взривил коланите с експлозиви на нападателите.

Сред издирваните е 18-годишният Муса Укабир , пристигнал в Испания от Мароко, предаде Би Би Си, като се позова на испански медии. Той е брат на Дрис Укабир, с чиято лична карта е бил нает бусът, с който е извършено нападението в Барселона. Според предварителните данни 18-годишният Укабир е откраднал документите на по-големия си брат.

Полицията смята, че Укабир, който избяга след атентата в Барселона, е въоръжен. Смята се, че застреляните терористи в Камбрилс, нападението в Барселона и експлозията от сряда в град Алканар, при която загина един човек, са свързани. Във взривената по-рано къща в Алканар бяха открити газови бутилки. Полицейски служител заяви, че хората в къщата са подготвяли взривно устройство.

Испанската телевизия показа свидетелски разкази за вчерашния атентат в центъра на Барселона: "Бях в началото на "Ла Рамбла" и изведнъж видях, че един микробус влиза на булеварда и започва да гази хората. Всички се разпищяха и се втурнаха на различни страни. Беше ужасно! Хората тичаха, искаха да се скрият някъде вътре, всички крещяха, хвърляха чинии, храна, всичко."

Испанският премиер Мариано Рахой изрази солидарността на цяла Испания с мъката на близките на жертвите и пострадалите от атентатите. Рахой обяви официален тридневен траур в цялата страна до неделя.

В централната част на града, където се случи инцидентът, в района на площад "Каталуния" и емблематичната туристическа улица "Ла Рамбла" мерките за сигурност и контролът са видими и засилени, разказа пред БНР Велислава Симеонова, която е университетски преподавател в Барселона. В останалата част на града – в кварталите около центъра и близо до други туристически обекти – обстановката е сравнително спокойна и не се усеща напрежение, допълни тя. По думите ѝ, хората са изключително солидарни.

В медицинските центрове има големи опашки от жители на града и туристи, които искат да дарят кръв за пострадалите. По обед се проведе мирно шествие и едноминутно мълчание в памет на жертвите. Част от празниците на стари знакови квартали на града са преустановени още в четвъртък. В посолството на Испания в София паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание. В сградата на мисията днес и в понеделник ще има книга за съболезнования за всички, които искат да изкажат своята съпричастност.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа