Четвърти обвиняем за турските ваксини

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на началник “Качествен контрол” на държавната фирма “Бул Био” д-р Юлиана Ценкова по делото за бартера с турските ваксини. Така обвиняемите по това дело стават четирима.

Д-р Ценкова е обвинена в преправяне на официален документ, с който е заминала една от партидите БЦЖ ваксини, които бяха изпратени на Турция в замяна на получена оттам съмнителна петвалентна ваксина “Пентаксим”.

Заради бартера с ваксините прокуратурата повдигна по-рано обвинения на още трима души - здравния министър в оставка Петър Москов, заместника му Адам Персенски и Росен Алексиев, който е изпълнявал длъжността изпълнителен директор на “Бул Био” между 24 юни и 1 юли 2016

На Петър Москов бяха повдигнати общо три обвинения: за безстопанственост, за нарушения на закона при приемане на дарението от Турция и за ощетяване на държавното дружество “Бул Био”, произвело БЦЖ ваксините за Турция, с 413 370 лв.. Персенски е съучастник на Москов в престъплението с цел “облагодетелстване на турското здравно министерство.”

Докато е бил директор на “Бул Био”, Росен Алексиев е позволил и разпоредил произвеждане на ампули с ваксината “ТетаДиф” в база “Люлин” на дружеството, въпреки че базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства. По случая с турските ваксини бяха разпитани редица министри и премиерът Бойко Борисов, припомниха обвинители. Разпитите продължават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право