Четирима президенти почетоха Желю Желев (ОБЗОР)

Уважение към първия демократично избран президент на България Желю Желев по инициатива на държавния глава Румен Радев събра във вторник в шуменското село Веселиново четирима президенти. Румен Радев, Петър Стоянов (1997-2002), Георги Първанов (2002-2012), Росен Плевнелиев (2012-2017) и стотици хора изпълниха селската ул."Възрожденец"2.

Под звуците на Гвардейски представителен оркестър държавниците откриха възпоменателна плоча на родния дом на д-р Желев и отрупаха мястото с цветя.

Както "Труд" писа, президентът Радев научил, че къщата от детството на д-р Желев не е в добро състояние, потърсил съдействието на кметицата на Смядово Иванка Петрова и покани предшествениците си. Това е първа среща на четиримата.

"Знаменателен знак е, че в раздираното ни от противоречия време днес тук се събрахме четиримата държавни глави, за да съхраним паметта на първия президент на нова България", каза Радев и напомни, че това се случва точно в навечерието на 10 ноември, дата, която свързваме с д-р Желев. По думите му той "имаше нелека съдба, прояви куража на инакомислещите когато други мълчаха, пое отговорност за сраната, понесе упреците на опонентите и предателствата на своите". Радев говори и за безсребреника Желев, "когато другите осребряваха куража на икономислещите и надеждите на всички българи. Остана демократ, когато всички други се сочеха с пръст. Остана народен човек, когато другите клеймаха думата народен".

Радев обяви, че 28 г. след началото на промените, политическите страсти продължават да вилнеят и години наред спорим дали преходът свърши. "Мисля, че ще можем да го твърдим, когато престанем да употребяваме историята за злободневен политически бизнес. Когато разномислието, ражда дискусии, а не подхранва омразата. Когато аргументите изместят дамгите. Когато започнем да се отнасяме с респект към градивните, към прогресивните, към родолюбците. Когато се проникнем с уважение към всички жертви от всички епохи. Без прошка за престъпленията, но с разбиране за общата драма, в която всеки от нас носи своята отговорност и никой не е безгрешен", каза той в словото си пред дома на д-р Желев.

Възпоменателната церемония уважи и Станка Желева, дъщеря на д-р Желев, която развълнувано благодари за присъствието на четиримата президента и на всички, които са обичали баща й. "Правете това и за в бъдеще, това е добър знак и към нас, българските граждани", каза и кметицата на Смядово Иванка Петрова.

Час преди церемонията съселяните на Желев бяха дошли край дома му. "Умна глава беше, културен човек още от дете", обясняваше дядо Петко пред медиите. "За себе си никога нищо не е направил. Не беше като другите политици, дето все ги съдят", обясняваха пенсионерки на пейката до дома на Желев.

Срещата на президентите продължи на обяд в ресторант във втората българска столица Велики Преслав. Домакините ги посрещнаха в представителната, т.нар. Бяла зала на заведението.

***

Петър Стоянов: Великолепна инициатива

Радвам се, че поставяме началото на една великолепна традиция, мисля, че това е важен знак за българската демокрация, каза пред журналисти във Веселиново президентът Петър Стоянов. "Това, което още ни липсва според мен е чувството на институционалност, това уважение към институциите, липсва ни чувстото на приемственост. Всеки у нас идва на власт с мисълта, че е първи, неповторим и че започва да гради новото бъдеше. А всеки умен човек трябва да е на ясно - търси поуките от миналото, стъпвай на здравия фундамент, ако искаш да градиш истинско бъдеще". Пред "Труд" Стоянов каза, че президентът Желев оставя много примери за подражание: "Неговата скромност и категоричната липса на корупционни навици бяха негов отличителен белег. Отиде си от този свят толкова беден, колкото и дойде". На финала Стоянов предположи, че втора подобна среща на държавни глави може да се случи "аз като се спомина. По възраст след Желев аз съм наред с моите 66 г."

Росен Плевнелиев: За нас е чест да уважим Желев

"За всички нас д-р Желев е топъл спомен, политик символ на единство, скромност, човещина, на мъдрост, която бликаше от всяко негово действие. Той успя по най-мирния и добронамерен начин да придвижи старанта, може би в най-трудния момент, напред. Помня всяка своя среща с президента Желев, всяка дума и всяко събиране, при което той по неговия усмихнат, скромен, добронамерен и визионерски начин ни караше да се поучим от него. Гордея се, че първото нещо, която направих, е да посетя неговия офис и да го попитам кои са били големите му приоритети. Гордея се, че всяка втора седмица беше в моя кабинет. За нас е чест да го уважим", каза Плевнелиев.

Георги Първанов: Има знаци, които трябва да разчетем

"Тук има няколко знака, които трябва да разчетем. Първо признателност. Ние въпреки турдностите, въпреки емоциите на прехода, дължим тази признателност на хора като д-р Желев. Второ, може би тук има и елемент на приемственост, надявам се да е така. Защото във висчко онова, което всеки от нас е направил през годините, сигурно има по нещо, което да се хване, развие, да се утвърди през годините и искрено се надявам това да е една добра традиция за в бъдеще. Желев е личност която остава със смелост, решителност, характер, воля. Аз го помнят с трудни отношения между президент в негово лице и опозиционен лидер в мое и чудесни отношения във времето, когато аз бях президент. Имахме много добро взаимодействие."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България