Четирима президенти се събират в селото на Желю Желев

Президентът Румен Радев и тримата му предшественици Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще се съберат заедно в шуменското село Веселиново, родно място на първия демократично избран държавен глава д-р Желю Желев. Във вторник идната седмица те ще открият паметна плоча на фасадата на родната му къща, която още се пази. Инициативата е на президента Румен Радев, каза за "Труд" кметицата на община Смядово Иванка Петрова. Той е поканил и предшествениците си на тържеството с духов оркестър и гвардейци.

За около месец е реализирано начинанието. Кметицата Петрова предложила на Общинския съвет да гласуват отпускане на средства за ремонт на дома. Към 3 000 лв. струвало измазването на фасадата и мраморната плоча, която ще увековечи мястото, където е роден и живял д-р Желев. Дъщеря му Станка също ще бъде гост на село Веселиново. Очаква се в една от стаите на къщата гостите да могат да разгледат кът с книги и вещи на д-р Желев.

Той е учил във веселиновското училище "Св.Св.Кирил и Методий" до 7 клас. То вече е превърнато в социален дом. През 2007 г. Желев беше удостоен със званието Почетен гражданин на Смядово. На церемонията се укори сам, че не е направил много за родния си край, докато е бил държавен глава през периода 1990 - 1997 г. След това обаче, чрез фондацията си изгради екопътека до уникални природни местности край родното село Веселиново.

На 30 януари се навършват три години от внезапната смърт на видния философ, учен, демократ, дисидент, политик и държавник д-р Желев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България