Четирима прокурори „изтървали“ убиеца на Виола (обзор)

Убиецът наркоман Стефан Станев

Открити са и виновни ченгета от три РПУ-та

Бруталният наркоман заплашвал със смърт бившата си съпруга, сестра й и майка й

Четирима прокурори от Софийска районна прокуратура (СРП) са прекратили за последната година и 3 месеца производствата по 4 жалби за закани с убийство, отправяни от бруталния наркоман Стефан Станев. Само по пета преписка е било образувано досъдебно производство срещу него и то 5 дни, след като е заклал приятелката си Виола Николова. Това съобщиха вчера главният прокурор Сотир Цацаров и шефката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Делото срещу Станев, който е наркоман от ученик и е лекуван от зависимостта си в частни и държавни клиники, ще бъде приключено до септември. Дотогава ще е готова неговата психиатрична експертиза, както и назначени по случая ДНК анализи.

Паралелно с разследването в прокуратурата е започнала проверка защо не са били образувани дела срещу Стефан, след като бившата му съпруга Благовеста Пенева, сестра й и майка й 5 пъти са се оплаквали от тормоз. В писмо във фейсбук Благовеста поиска прошка от покойната Виола, че не е могла да я спаси.

Установено е, че жалбите от трите жени са постъпвали във Второ, Трето и Девето столични РПУ-та. Оттам били докладвани от разследващи полицаи в СРП с мнение за прекратяване. Прокурорите Дияна Векилова, Велин Воденичаров, Валери Василев и Валентин Филипов прекратявали преписките с постановления, като мотивите им ставали все по-кратки, накрая дори липсвали.

“Никой не може да каже дали убийството е щяло да бъде предотвратено. Но ако ние си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до него?”, попита главният прокурор. Той е наредил всички постановления да бъдат отменени. Започнала е пълна проверка на работата на четиримата и най-вероятно те ще бъдат наказани. За случаите е уведомен вътрешният министър Валентин Радев, който да вземе отношение към полицаите от трите РПУ-та.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право